Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu

22 svibnja, 2022

Evanđelje dana - komentar

Ako čovjek uistinu ljubi Gospodina, htjeti će držati sve što naučava, ne samo pojedine zapovijedi. Otac ljubi one koji su njegova Sina spremni slušati bez pitanja ili ograda. S druge strane, oni koji ga ne ljube ne drže ni do njegove riječi. Oni ne odbacuju samo Kristove, nego i Očeve riječi.

Dok je još bio s njima, naš je Gospodin do određene mjere poučavao svoje učenike. Nije im mogao otkriti više istine, jer je nisu ni mogli primiti.

Ali Duh Sveti će otkriti više toga. Otac ga je na Pedesetnicu poslao u Kristovo ime. Duh je došao u Kristovo ime u tom smislu da je došao predstavljati Kristovo dobro na Zemlji. Nije došao proslaviti sebe, nego dovesti muškarce i žene Spasitelju. “Poučavat će vas o svemu”, znači da Duh Sveti podsjeća na sve što je Spasitelj naučavao. Zapravo, moglo bi se reći da je Gospodin Isus iznio zametak svog učenja koje je Duh Sveti razvio u ostalom dijelu Novoga zavjeta.

Potom je Gospodin krenuo govoriti o miru. Unutarnji mir savjesti dolazi iz osjećaja oproštenog grijeha i pomirenje s Bogom. Krist ga može dati zato što ga je kupio vlastitom krvlju na Golgoti. Njegov dar mira je zauvijek, pa zašto bi se onda kršćanin uznemiravao i plašio?

Isus je već bio rekao učenicima da će ih ostaviti i kako će poslije doći da ih povede sa sobom kući u Nebo. Kada bi ga ljubili, radovali bi se zbog toga. Naravno, oni su ga u izvjesnom smislu voljeli, ali nisu shvaćali tko je i zato njihova ljubav nije bila onoliko velika koliko bi trebala biti.

Kada se Gospodin Isus vrati na Nebo, bit će tamo gdje poniženja ne mogu stići. Učenici su se stoga trebali radovati kad je Isus rekao da odlazi Ocu. Kada pomislimo na skroman položaj što ga je Isus imao kao čovjek ovdje na zemlji, vidimo da je u tom smislu Bog Otac bio veći od njega. Bio je veći po svom položaju, ali ne kao Osoba.

Nesebično brinući za ustrašene učenike, Gospodin im je otkrio buduće događaje da se ne sablazne, obeshrabre ili ustraše, nego da vjeruju. Znao je da dolazi vrijeme njegove izdaje i da mu ne ostaje još mnogo vremena da govori sa svojima. (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što daješ mir svojim sljedbenicima. U svakoj životnoj oluji nas Tvoj pogled prati i čuvaš nas. Neka nas Tvoj Duh još više uvodi u istinu Tvoje Riječi, kako bismo bili što sličniji Tebi. Pomozi da ne budemo samo slušatelji, nego i izvršitelji Riječi. Amen!

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Ako me tko ljubi, čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, riječi mojih ne čuva. A riječ koju slušate nije moja, nego Oca koji me posla.
To sam vam govorio dok sam boravio s vama. Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh. Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši. Čuli ste, rekoh vam: ’Odlazim i vraćam se k vama.’ Kad biste me ljubili, radovali biste se što idem Ocu jer Otac je veći od mene. (Ivan 14, 23-29)

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram