Čudo sv. Januarija: krv je prešla u tekuće stanje

20 rujna, 2021

U Napulju se svake godine događa jedno izvanredno čudo, tako i jučer, na dan kad Napulj slavi svog glavnog zaštitnika, svetog Januarija (San Gennaro). Tijekom čuda, osušena, crveno obojena masa ograničena na jednu stranu relikvijara, postala je krv koja je prekrila cijelo staklo. 

Čudo s krvlju ovog svetca događa se tri puta godišnje: na blagdan prijenosa svetčevih relikvija, tj. u subotu uoči prve nedjelje u svibnju, zatim 19. rujna i 16. prosinca, ili u devetnici i osmini tih dana. Svetčeva tvrdo zgrušana krv, koja se čuva u relikvijaru, odjednom provri i poprimi tekuće stanje.

Sveti Januarij bio je biskup Beneventa u pokrajini Campaniji. Umro je mučeničkom smrću u vrijeme Dioklecijanovih progona kršćana. Prema drevnoj kršćanskoj predaji, o čemu piše i Grzegorz Górny u svojoj knjizi 'Dokazi nadnaravnog': 'jedna žena koja je nazočila mučeničkoj smrti sv. Januarija skupila je njegovu krv u bočice'.

'Katedrala u Napulju već je stoljećima svakoga 19. rujna, na dan mučeničke smrti sv. Januarija, dupkom ispunjena vjernicima. Uvijek se ponavlja isto: tijekom jutarnje Mise kardinal predvodi procesiju do kapele, uzima relikvijar s krvlju mučenika i nosi ga do glavnoga oltara svetišta. Započinje pobožnost tijekom koje se događa nešto iznimno. Dolazi do likvefakcije krvi: zgrušana krv mijenja stanje i postaje tekuća. Pretvarajući se u tekućinu, mijenja svoj obujam i boju, iz tamnocrvene prelazi u žarkocrvenu. Vrijeme prelaska iz čvrstoga u tekuće stanje varira svake godine. Nekada se to dogodi u jednomu trenutku, nekada traje nekoliko minuta, a nekada i nekoliko sati. Isto je i s obratnim procesom, odnosno zgrušavanjem', piše Górny.

U knjizi 'Dokazi nadnaravnog' piše i da je ampulu istraživalo nekoliko znanstvenih timova, ali nisu uspjeli objasniti taj fenomen, osim što su utvrdili kako se u posudicama doista nalazi krv.

U knjizi 'Dokazi nadnaravnog' navedeno je da znanosti nije poznat tip krvi koji može naglo prijeći iz čvrstoga u tekuće stanje, i da pritom promijeni boju, teksturu i obujam. 

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram