Da li kršćani slijede Krista?

19 veljače, 2021

Hajdemo pročitati evanđelja, i primijeniti Kristovo učenje.

Mnogi će danas olako reći da su kršćani. Pritom su potpuno nesvjesni da naziv „kršćanin“ proizlazi iz imena našeg Spasitelja, Krista. Ako smo dakle Kristovi, to jest kršćani, to bi trebalo značiti da slijedimo njegovu riječ. A Kristova riječ je zapravo vrlo jasna i nedvojbena. Samo treba otvoriti jedno od evanđelja.

Kako je onda moguće da mnogi kršćani ne prihvaćaju Kristovu riječ, to jest tumače je proizvoljno i po svom nahođenju?

Zapravo, mnogi kršćani niti ne čitaju Bibliju, a još manje evanđelje. Čitaju mnoge „kršćanske pisce“, „kršćanske tumače pisma“, „kršćanske autore“ i slično, i prema njima izgrađuju svoje razmišljanje i svoj stav. Čitajmo duhovne knjige i svjetovne kršćanske tumače i pisce, ali nemojte smetnuti s uma da nam prva i osnovna knjiga treba biti Biblija, koju jednostavno većina kršćana zanemaruje. I točnije rečeno, četiri evanđelja. Još točnije rečeno, Isusovo misionarsko djelovanje u evanđeljima. Vrlo tanka su evanđelja, brzo ih se pročita! Možete i napamet naučiti evanđelja.

A Krist nam je sve rekao u svojoj riječi u evanđeljima. Pa ako nam evanđelja s Kristovom riječi nisu dovoljna, imamo poslanice Svetog Pavla, Isusovog apostola, Božjeg izabranika (Kol 1, 1 „Pavao, po volji Božjoj apostol Krista Isusa“).

Kad se detaljno upoznate s evanđeljima i poslanicama Svetog Pavla, nijedna druga literatura ni autor vam neće biti važniji. Kristova riječ je jasna, i ona odzvanja u Evanđelju!

Mnogi kršćani se vole praviti da ne vide i ne čuju Kristovu riječ, jer je Kristovo učenje katkad vrlo zahtjevno, a Kristova zapovijed, i to jedina zapovijed koju nam je dao („ljubite jedni druge“) je ljudima gotovo i nemoguća za izvršiti. Pa onda sami donosimo zaključke o svakodnevnim životnim temama, koja su suprotna Kristovom tumačenju. A još kompleksniji problem bude kad mi ljudi krenemo tumačiti Krista: „Da, rekao je da ljubimo jedni druge, ali ne ovom, onom, ovom, onom i također ovom, i onom slučaju“.

Ovim ne želim omalovažiti vrsne pisce i autore lijepih i dobrih kršćanskih djela. Želja mi je da kršćanima prva i osnovna referentna točka budu evanđelja. Čitajmo evanđelja, neka nam Kristova riječ bude vodilja.

Kršćani moraju i pažljivo birati što i koga čitaju, kad čitaju „kršćanske knjige, pisce, autore, tumače“, i slično. Krist nas je opomenuo da će dolaziti drugi učitelji i zavoditi nas riječima koje želimo čuti. Neka nam jedini učitelj bude Krist!

Čitajmo evanđelja svaki dan. Čitajmo poslanice Svetog Pavla.

Mir i dobro!

Slijedimo Krista!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram