Danas slavimo Veliki Petak

2 travnja, 2021

Crkva je danas ušla u vazmeno trodnevlje, i u crkvama je danas je obred ljubljenja i klanjanja križu, a za evanđelje se čita muka Gospodinova. Danas se prisjećamo dana kad je naš Gospodin trpio svoju muku, de bio razapet i umro na križu. Danas ćemo položiti našeg Gospodina u grob, i neka nam sve bude tiho i mirno u našim životima i srcima, barem ova dva dana. Ne bi smjelo biti nikakve buke.

Osim toga, danas je i post i nemrs, suzdržavamo se od jela, i kršćani ne jedu meso. Sve treba biti skromno, i na neki način da se pati. Zato i ono što se jede danas mora biti skromno. Još u knjizi Izlaska, Izraelcima je Bog naredio taj dan da jedu samo kuhano meso, beskvasne kruhove i gorko zelje. Nemrs znači da ne jedemo meso, a post znači da budemo gladni, možemo imati jedan konkretan obrok u danu.

I crkve su danas ukrašene malo drugačije: nećemo vidjeti cvijeće, ukrase, svijeće, a također ćemo primijetiti da nema križa, to jest da je križ prekriven. Cilj je da sve izgleda skromnije, da se prikrije svaka radost, jer smo žalosni. Oltar je ogolio jer je i naš Gospodin sramotno ogoljen.

Zato sve crkve uređuju grob, i sutradan u subotu nema misnih slavlja do kasno u noć, kad se slavi polnoćka, odnosno Uskrs.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram