Danas na Veliki Četvrtak

1 travnja, 2021

Danas crkva slavi Veliki Četvrtak. Ušli smo u završnicu korizme i spremni smo za najintenzivniji, najemotivniji moment naše vjere. Naš Gospodin Isus će biti predan, počinje njegova muka, njegova smrt i njegovo uskrsnuće. S Veliki Četvrtkom završava korizma. Danas započinje vazmeno trodnevlje. Na današnji dan je Misa večere Gospodinove.

Osim toga, danas crkva slavi ustanovljenje dvaju sakramenata: svetog reda i svete euharistije. Danas svećenici diljem svijeta u katoličkoj crkvi obnavljaju svoje zavjete, posvećuje se ulje pod svetim misama. Tim posvećenim uljem će se onda krizmanici krizmati, a i mnogi bolesnici i drugi potrebiti će primiti sakrament pomazanja. Tako je danas i Papa Franjo u Vatikanu posvetio ulje.

A prisjećamo se posljednje večere, i zato danas na svetoj misi se vrši obred pranja nogu. Da nas se sve podsjeti da moramo biti ponizna i pokorna srca. Isto kao što je naš Gospodin Isus prao noge svojim učenicima, tako se i mi moramo poniziti, prigristi svoj ego, svoj ponos i učiniti se malima pred našom braćom i sestrama.

Nama kršćanima je Veliki Četvrtak svakako dan kad vrlo intenzivno osjećamo otajstvo naše vjere, kao da nam srce počinje jače lupati na današnji dan, kao da bismo briznuli u plač radi pregorke muke koja započinje s Judinom izdajom, koja se također dogodila večeras. Uvijek iznova smo utučeni kad znamo što nam se dogodilo Gospodinu, ali nas također uči i kako ljudska srca znaju biti vrlo zla i vrlo hladna. Ipak, i mi prihvaćamo da je ova muka našeg Gospodina koja slijedi Božji plan, i da je to dio velikog otkupiteljskog djela koje je dragi Bog zamislio za nas.

Na otoku Hvaru kreće znamenita procesija "Za križen" večeras u 22 sata, i završite će se sutra ujutro oko 8 sati.

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram