Devetnica Gospi koja razvezuje čvorove

22 veljače, 2022

Devetnica Gospi koja razvezuje čvorove omiljena je pobožnost Pape Franje. On je, u vrijeme dok je još bio nadbiskup Buenos Airesa, tijekom svog boravka u Njemačkoj ostao zadivljen slikom Djevice Marije “koja razvezuje čvorove na vrpci bračnoga života” i s događajem koji se s njom povezuje. Od tada je počeo širi ovu pobožnost na razne načine. Poseban zamah širenja ove pobožnosti na svjetskoj razini dogodio se nakon njegova izbora za papu, kada je u katehezi 12. listopada 2013. godine na Trgu sv. Petra u Rimu progovorio o Djevici Mariji kao onoj koja razvezuje bolne čvorove našega života. Svrnuvši tako pozornost na jednu, do tada, u širem krugu relativno manje poznatu pobožnost Majci Božjoj koja razvezuje čvorove, tom prigodom je istakao: “Svi mi imamo neke čvorove i svi možemo u svom srcu reći: ‘Oče, moje se čvorove ne može razvezati!’ Pogrešno je ovako govoriti. Svi čvorovi našega srca i svaki čvor naše savjesti, može se razvezati. Molim li Mariju da mi pomogne imati povjerenja u Božje milosrđe, da razriješi moje čvorove, da se promijenim?”

Kako moliti:

– prekrižiti se
– izmoliti čin pokajanja (Kajem se od sveg srca što uvrijedih Tebe…)
– Zaziv Duhu Svetom (O dođi, Stvorče Duše Svet)
– Vjerovanje
– izmoliti prve 3 desetice krunice
– pročitati meditaciju za taj dan devetnice
– izmoliti zadnje 2 desetice krunice
– molitva „Mariji koja razvezuje čvorove“
– litanije – biblijske Gospine litanije

Meditacije (razmišljanja za svaki dan devetnice)

Molitva “Mariji koja razvezuje čvorove” (moli se svaki dan devetnice, nakon krunice i prije litanija)

Djevice Marijo, Majko lijepe ljubavi, Majko koja nisi nikad ostavila nijedno dijete koje traži pomoć, Majko čije ruke rade bez prestanka za tvoju voljenu djecu, jer su ispunjene božanskom Ljubavi i beskrajnim Milosrđem koje se izljeva iz tvog srca, okreni svoj pogled prepun sućuti prema meni. Vidi čvorove koji guše moj život. Ti poznaješ moju nevolju i žalost. Ti znaš koliko me ovi čvorovi paraliziraju. Marijo, Majko kojoj je Bog povjerio dužnost da razveže čvorove života svoje djece, ja polažem svoj život u tvoje ruke. Nitko, čak ni Zli, ne može oduzeti tvoju milosrdnu pomoć. U tvojim rukama ne postoji nijedan „ čvor“ koji ti ne bi mogla razvezati. Majko, sva moćna, po tvojoj milosti i moći tvoga zagovora kod tvoga sina Isusa, mog Otkupitelja, primi danas ovaj „ čvor“ . . . ( imenuj ga, ako je moguće). Na slavu Božju, molim te da ga razvežeš zauvijek. Uzdam se u Te! Ti si jedinstvena Tješiteljica koju mi je Bog dao, ti si Tvrđava mojih slabih snaga, bogatstvo mojoj bijedi, oslobođenje od svega što me smeta da budem s Kristom. Primi moj poziv. Čuvaj me, vodi me, štiti me. Ti si moje sigurno utočište!

“Marijo koja razvezuješ čvorove”, moli za mene!

Prvi dan

Ljubljena Majko, Presveta Marijo, koja razvezuješ čvorove što guše tvoju djecu, pruži svoje milosrdne ruke prema meni. Danas ti predajem ovaj čvor . . . ( imenuj ga, ako je moguće) i sve negativne posljedice koje je prouzrokovao u mom životu. Dajem Ti ovaj čvor koji me muči, koji me unesrećuje i smeta da se sjedinim s tobom i tvojim Sinom Isusom, mojim Spasiteljem.

Utječem se tebi “Marijo koja razvezuješ čvorove” jer imam pouzdanje u tebe i znam da nećeš nikada prezreti grešnika koji te moli za pomoć. Vjerujem da ti možeš razvezati ovaj čvor jer ti je Isus dao svu moć.
Pouzdajem se u tebe da ćeš razvezati ovaj čvor jer ti si moja Majka. Znam da ćeš to učiniti jer me voliš istom ljubavlju kao i Bog.
Hvala ti moja ljubljena Majko!

“Marijo koja razvezuješ čvorove”, moli za mene!

Tko traži milost, naći će je u Marijinim rukama.

Drugi dan

Marijo, ljubljena Majko, izvore svih milosti, moje se srce okreće prema tebi. Priznaje da sam grešnik/ca i da mi treba tvoja pomoć. Zbog svoje sebičnosti, srdžbe, nedostatka velikodušnosti i poniznosti, često sam zanemario/la milosti koje sam dobio/la od tebe. Okrećem se danas prema tebi, “Marijo koja razvezuješ čvorove”, da ti za mene izmoliš od svoga Sina Isusa čistoću srca, poniznost i pouzdanje. Živjet ću svaki dan prakticirajući ove vrline. Dat ću ti ih kao dokaz moje ljubavi prema tebi. Stavljam u tvoje ruke ovaj čvor . . . (imenuj ga, ako je moguće) koji mi smeta da se slava Božja očituje u meni.

“Marijo koja razvezuješ čvorove”, moli za mene!

S Marijom prikaži Bogu svaki trenutak dana.

Treći dan

Marijo, posrednice svih milosti, Kraljice neba, čije ruke primaju i dijele sva blaga Kralja, okreni svoje milosrdne oči prema meni. Polažem u tvoje svete ruke ovaj čvor mog života . . . svaku mržnju, svako zlopamćenje koje joj je uzrok.
Bože Oče, molim oproštenje za sve svoje grijehe. Pomozi mi da sada oprostim svim osobama koje su mi svjesno ili nesvjesno izazvale ovaj „čvor“.
Ispred tebe, ljubljena Majko, i u ime Tvog Sina Isusa, mog Spasitelja, koji je bio toliko vrijeđan i koji je znao oprostiti, ja opraštam sada svim osobama . . . i ja sebi opraštam također, zauvijek.
Hvala ti, “Marijo koja razvezuješ čvorove”, što razvezuješ u mom srcu “čvor” mržnje (srdžbe) i “čvor” koji ti sada prikazujem. Amen.

“Marijo koja razvezuješ čvorove”, moli za mene!

Onaj koji želi milosti neka se okrene prema Mariji.

Četvrti dan

Predraga Majko, koja primaš sve koji te traže, smiluj mi se.
Polažem u tvoje ruke ovaj „ čvor“ . . . smeta mi da budem u miru, paralizira moju dušu, smeta mi da idem do mog Gospodina i da stavim svoj život u Njegovu službu.
Razriješi ovaj “čvor” moga života, moja Majko. Moli od Isusa ozdravljenje moje paralizirane vjere, koju prepreke na putu ruše. Hodaj sa mnom, predraga majko, da postanem svjestan/na da su ove prepreke ustvari prijatelji, da prestanem mrmljati, da se naučim zahvaljivati u svakom trenutku i radovati se, povjeravajući sve tvojoj moći.

“Marijo, koja razvezuješ čvorove”, moli za mene!

Marija je Sunce od kojeg čitav svijet prima toplinu.

Peti dan

“Majko koja razvezuješ čvorove”, velikodušna i puna sućuti, okrećem se prema tebi da bi ti još jedanput predao/la ovaj „čvor“ . . . Molim te, udijeli mi Božju mudrost, da bih u svjetlu Duha Svetog razriješila sve ove teškoće.

Nikad te nitko nije vidio u ljutnji; naprotiv, tvoje su riječi uvijek bile pune blagosti.
Oslobodi me tuge, ljutnje i mržnje, što je taj čvor u meni stvorio. Predraga Majko, daj mi svoju blagost i mudrost da o svemu naučim razmišljati u tišini mog srca.
Kao što si učinila na Duhove, posreduj kod Isusa, za mene, da u svom životu primim novi izljev Duha Svetog. Duše Božji, siđi na mene!

“Marijo, koja razvezuješ čvorove”, moli za mene!

Marija je bogata Božjom snagom.

Šesti dan

Kraljice Milosrđa, predajem ti ovaj „čvor“ mog života . . . i molim te da mi daš srce koje zna biti strpljivo dok ne razriješiš ovaj “čvor”.

Nauči me slušati Božju Riječ, ispovijedati se, pričešćivati se, napokon ostani sa mnom. Pripremi moje srce da s anđelima slavim milost koju ćeš mi udijeliti.

“Marijo, koja razvezuješ čvorove”, moli za mene!

Sva si lijepa, Marijo, i nikakva grijeha nema u tebi.

Sedmi dan

Prečista Majko, okrećem se danas prema tebi: molim te, razriješi ovaj “čvor” u mom životu . . . i oslobodi me utjecaja Zloga. Bog ti je povjerio veliku vlast nad svim demonima. Ja se danas odričem demona i svih veza koje sam imao/la s njima. Izjavljujem da je Isus moj jedini Spasitelj, moj jedini Gospodin.

“Marijo, koja razvezuješ čvorove” zgazi glavu Zlome. Uništi zamke koje su proizvele ove čvorove u mome životu. Hvala, ljubljena Majko.
Gospodine, oslobodi me svojom Predragocjenom Krvlju!

“Marijo, koja razvezuješ čvorove”, moli za mene!

Ti si slava Jeruzalema, ti si dika roda našega!

Osmi dan

Marijo, Majko Božja, Presveta Djevice, bogata milosrđem, smiluj se svome djetetu i razveži ovaj „čvor“ . . . u mome životu.

Posjeti me, kao što si posjetila Elizabetu. Donesi mi Isusa, koji će mi donijeti Duha Svetoga. Pouči me prakticirati vrline: hrabrosti, poniznosti, vjere i kao Elizabeta da primim Duha Svetoga.
Želim da budeš moja Majka, moja Kraljica i moja prijateljica.
Dajem ti svoje srce i sve što mi pripada: moju kuću, moju obitelj, moja vanjska i unutarnja dobra. Pripadam Ti zauvijek. Stavi u mene svoje srce da bih mogao/la činiti sve što mi Isus kaže da činim.

“Marijo, koja razvezuješ čvorove”, moli za mene!

Idimo dakle, puni pouzdanja, Prijestolju Milosti!

Deveti dan

Presveta Majko, naša Odvjetnice, ti koja razvezuješ “čvorove”, došla sam ti se danas zahvaliti što si htjela razvezati taj „ čvor“ . . . u mom životu. Ti poznaješ žalost koja mi je nanesena. Hvala ti, moja Majko, što si u svome milosrđu posušila suze mojih očiju. Hvala što si me primila u svoje ruke i dopustila da primim još jednu milost od Boga.

“Marijo koja razvezuješ čvorove“, ljubljena moja Majko, ja ti zahvaljujem što si razvezala čvorove u mom životu. Zaogrni me svojim plaštom ljubavi, čuvaj me pod svojom zaštitom, ispuni me svojim mirom.

“Marijo, koja razvezuješ čvorove”, moli za mene!

Marija je majka nade, žena koja sluša, koja je uvijek prisutna.

Biblijske Gospine litanije

Moljenje litanija može započeti Psalmom 95, kao i Evanđeoskim hvalospjevom (Lk1, 68-79; Lk1, 46-55; Lk2, 29-32)

Gospodine, smiluj se,
Kriste, smiluj se,
Gospodine, smiluj se,
Kriste, čuj nas,
Kriste, usliši nas.

Oče nebeski Bože, smiluj nam se!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!
Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!
Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!

Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas!
Nova Evo,
Majko živih,
Rode Abrahamov,
Baštinice obećanja,
Izdanče Jišajev,
Kćeri Sionska,
Zemljo djevičanska,
Ljestve Jakovljeve,
Grme gorući,
Svetohranište Svevišnjega,
Škrinjo zavjetna,
Prijestolje mudrosti,
Grade Božji,
Vrata istočna,
Izvore vode žive,
Zoro spasenja,
Veselje izraelsko,
Slavo jeruzalemska,
Diko puka našega,
Djevice nazaretska,
Djevice milosti puna,
Djevice Duhom Svetim osjenjena,
Djevice i Majko,
Službenice Gospodnja,
Službenice riječi,
Službenice ponizna i siromašna,
Zaručnice Josipova,
Blagoslovljena među ženama,

Majko Isusa – Emanuela,
Majko Sina Davidova,
Majko Gospodinova,
Majko učenika Isusovih,
Majko hitra u pohodu Elizabeti,
Majko koja se raduješ u Betlehemu,
Majko koja prikazuješ Sina u hramu,
Majko izbjegla u Egipat,
Majko strepnje u Jeruzalemu,
Majko providnosti u Kani,
Majko jaka na Kalvariji,
Majko molitve u dvorani posljednje večere,

Ženo novoga Saveza,
Ženo Suncem odjevena,
Ženo zvijezdama okrunjena,
Kraljice s desne Kraljeve,

Blažena jer si povjerovala, mi te hvalimo!
Blažena jer si riječ očuvala, mi te blagoslivljamo!
Blažena jer si volju Očevu vršila, mi te slavimo!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, – oprosti nam, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, – usliši nas, Gospodine!
Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, – smiluj nam se!

Oče naš. . .
– Moli za nas, sveta Bogorodice.
– Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se

Oče, ti iz naraštaja u naraštaj objavljuješ svoju ljubav prema čovjeku. Zahvaljujem ti što si nam, u punini vremena, po Blaženoj Djevici Mariji, darovao svoga Sina i našega Spasitelja; udijeli nam Duha istine da u povijesnim zbivanjima otkrijemo znakove nade i mira, da postignemo u životnim događanjima klice slobode i milosti. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

Podijelite ovu objavu

One comment on “Devetnica Gospi koja razvezuje čvorove”

  1. Molim za zdravlje svoje majke koja se bori za zivot, molim se nasoj Majci, Mariji. Nek joj je Gospodin u pomoci! Amen!

komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram