Diplomatska aktivnost Svete Stolice u središtu sastanka Vijeća kardinala

24 veljače, 2022

Vijeće kardinala ponovno se, u prisutnosti pape Franje, sastalo u Domu svete Marte. Skupina od sedam kardinala razgovarala je o političkom stanju i stanju Crkve u krajevima iz kojih dolaze, kao i o ulozi žene u Crkvi.

Sinodalnost, diplomatska služba Svete Stolice i uloga žene u Crkvi – teme su o kojima je Vijeće kardinala razgovaralo s papom Franjom na posljednjem sastanku održanom u Domu svete Marte 21., 22. i 23. veljače. Tiskovni ured Svete Stolice je izvijestio da su na sastancima bili prisutni kardinali Pietro Parolin, Giuseppe Bertello, Óscar A. Rodríguez Maradiaga S.D.B., Reinhard Marx, Sean Patrick O'Malley O.F.M. Cap., Oswald Gracias, i Fridolin Ambongo Besungu O.F.M. Cap., te tajnik vijeća, mons. Marco Mellino.

Sinodalnost kao proces slušanja i razlučivanja

U priopćenju se napominje da je susret započeo razgovorom tijekom kojega su kardinali opisali društveno-političko i crkveno stanje u krajevima iz kojih dolaze, a potom su razmotrili temu sinodalnosti kao procesa slušanja i razlučivanja u središtu identiteta Crkve i potrebnog obraćenja koje on zahtijeva od klerika i laika.

Djelovanje nuncijā u sadašnjim prilikama

Među brojnim temama razgovaralo se o nekim vidicima koji se odnose na diplomatsku službu Svete Stolice, na ulogu i djelovanje nuncijā u aktualnom političkom i crkvenom okviru. Osim toga, tijekom sastanka članovi vijeća su poslušali i komentirali izlaganje teologinje sestre Linde Pocher, o ulozi žene i „marijanskom načelu“ u Crkvi.

Sljedeći će se susret održati u travnju ove godine. Prethodno se Vijeće kardinala sastalo između 13. i 15. prosinca, a u središtu razgovora bila je pandemija i tijek sinode.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram