Dođite k meni svi koji ste izmoreni

28 svibnja, 2021

Jedan prekrasan ulomak iz Matejevog evanđelja, nama jedan od najdražih Isusovih riječi je : "Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme je moje lako". Mt 11, 28-30

Pogledajmo malo taj ulomak.

Prvo što nam Isus kaže je: „Dođi k meni …“ Dopušteno nam je osobno doći Bogu; između Njega i nas nema ničega.

Drugo, poziva nas da dođemo. Bog vas želi, zapravo, toliko vas želi da je Isus umro na križu samo da to dokaže. Isus nije morao doći na zemlju i umrijeti, ali Božja ljubav je tako velika i toliko nas je želio da je odlučio doći.

Pustite nekoliko minuta da u potpunosti razumijete ovo. Odvojite trenutak da to razmislite. VOLJEN SI!

Treće, Bog nam daje do znanja kome je potreban odmor: onima koji rade i koji su opterećeni, ali što to znači? U ovom kontekstu, "oni koji rade" se odnosi na one koji nastoje sve učiniti sami i ne uspijevaju u tome.

Znam da u mom životu kada sve pokušavam raditi samo vlastitom snagom, ne ispadne dobro. Kad ste opterećeni, to je kao da vaš duh, um, volja i osjećaji ne mogu funkcionirati jer je na vama ta težina koju pokušavate podići sami. Radi toga se osjećate potišteno, depresivno, tjeskobno. Ništa od tih negativnih stvari u životu ne želimo.

Pa što Bog kaže kad smo umorni? On će nas odmoriti, a najbolja stvar je što nam čak govori i kako i to uzimajući svoj jaram na nas i učeći od Njega. Koji je to jaram? To je odmor za tvoju dušu (tvoj um, volju i osjećaje). Pa od čega nam Bog daje odmor?

STRAH
Ne moramo se bojati ničega na ovom svijetu, jer Bog je s nama i nadnaravno nas štiti. Jeste li se ikad toliko približili prometnoj nesreći i bili ste sigurni da će se to dogoditi, ali u zadnji trenutak nije. To je Bog koji vas čuva.

BEZNAĐE
U Jeremiji 29:11 Bog kaže: "Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam - riječ je Gospodnja - naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu". Bog ima dobre planove za vaš život, a vi se možete odmoriti znajući da će, bez obzira kakav je vaš život sada, ako vjerujete Bogu, biti bolji.

OVISNOSTI
Sve ovisnosti započinjemo misleći da ćemo moći kontrolirati taj grijeh koji činimo, bilo da je to alkohol, pušenje, droga ili pornografija; i neko vrijeme možete. Na kraju, ovisnost vas ima u rukama i sada kontrolira ona vas. Bog vas želi osloboditi i odmoriti od mučenja pod kojim ste. U Izaiji 58: 6 rečeno nam je:

“Ovo je post koji mi je po volji:
Kidati okove nepravedne,
razvezivat' spone jarmene,
puštati na slobodu potlačene,
slomiti sve jarmove."

Bog može uzeti tu ovisnost i slomiti je u vašem životu ako mu dopustite. Za neke ljude to će se dogoditi u jednom trenu, a za druge to će biti proces jer Bog liječi vaše srce od stvari koje su uopće uzrokovale ovisnost.

DEPRESIJA
Depresija vam oduzima sposobnost uživanja u životu i ne samo da vas uništava mentalno, već i fizički. To nije Božja volja za vaš život i niste bili stvoreni za to. Bog želi da živite punim životom i sposoban je izliječiti vaš um dok poduzimate korake u vašoj vjeri kako biste pronašli Njegov odmor.

Pronalaženje Božjeg odmora
Pa kako pronaći Božji počinak? Po Duhu Svetom postajemo poput Isusa. Ne možete to učiniti sami. Ne radi se o tome da se trudite više, već o tome da BUDETE više. Što se pod tim misli? Malo je teško objasniti, ali pokušat ćemo.

Postoji znanje, a zatim i saznanje. U Bibliji možete pročitati da se trebamo uzdati u Boga i prihvatiti u našoj svijesti da to činimo. Ali i dalje se ponašamo kao da to ne činimo jer nam ne izgleda stvarno, ne vidimo.

Dok poduzimamo te male korake vjere (a oni su različiti za svaku osobu), Bog dolazi do vas, ZNATE da mu možete vjerovati u onu jednu stvar. Onda vam ta jedna stvar daje hrabrost i odlučnost da isprobate sljedeću. Tek kad doživljavamo Boga, postajemo sličniji Isusu i možemo se odmarati u njemu.

To je proces
Da biste naučili kako se odmoriti u Bogu, treba vremena i to je proces. To je poput luka. Ogulite jedan sloj i mislite da je to to, da ste ste ga napravili, to jest mislite da ste tim jednim korakom naučili što je Božji počinak. No onda napravite još jedan korak i vidite da ima još jedan sloj koji možete otkriti, naučiti i uživati u njemu. To je cjeloživotno putovanje koje postaje samo bolje i bolje ako mu dopustite.

Pitajte Boga danas što je prvi, mali korak za vas da pronađete Božji počinak i zatim učinite ono što vam On kaže. Niste sigurni kako čuti Njegov glas? Proces je drugačiji za sve jer smo drugačiji jedni od drugih. Neka vam Bog pokaže najbolji način, a zatim budite zahvalni kad vam pokaže prve korake.

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram