Hrvatski Caritas: Krećemo u organizaciju humanitarnog konvoja za Ukrajinu

8 ožujka, 2022

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa srijemski biskup koadjutor mons. Fabijan Svalina obraćajući se medijima u zgradi HBK u Zagrebu izvijestio je da je od početka napada na Ukrajinu prikupljeno više od milijun kuna donacija te je najavio pokretanje humanitarnog konvoja za Ukrajinu kroz idućih 10-tak dana.

U proteklom razdoblju od izbijanja krize do danas prikupili smo, što se tiče izravnih uplata na naš račun, 938. 417, 27 kn i na donacijski telefon 060 9010 do jučerašnjeg dana bilo je više od 23 tisuće poziva što je sveukupno 1. 053. 417 kuna. Zahvaljujem također Privrednoj banci Zagreb koja je najavila donaciju Hrvatskom Caritasu od 100 tisuća kuna i Atlantic grupi koja je najavila uplatu od 75 tisuća kuna”, rekao je ravnatelj Hrvatskog Caritasa biskup Fabijan Svalina.

„Ovom prigodom htio bih pozvati sve druge tvrtke, poduzetnike, obrtnike da nas podrže u ovoj kampanji kako bi bili što efikasniji u pomaganju potrebitima. Svakako želim zahvaliti svim pojedincima koji su svojim uplatama dali svoj doprinos kako bi aktivnosti Hrvatskog Caritasa bile učinkovite za potrebite u Ukrajini. Pozivam i dalje sve ljude dobre volje da se uključe”, pozvao je ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Također je istaknuo da su od samog početka u vrlo intenzivnoj suradnji s Caritasom Europa i s Caritasom Internationalis, ali i s Caritasom Ukrajine kao i sa susjednim Caritasima Poljske, Rumunjske, Moldavije, Mađarske i također s Američkim Caritasom. S njima koordiniramo različite aktivnosti i nadamo se da ćemo neke od najavljenih projekta i izvršiti.

„Naš sljedeći korak je organizacija humanitarnog konvoja s hranom, toplom odjećom, zaštitnim sredstvima, opremom za zbrinjavanje prognanika i izbjeglica (kreveti, madraci, vreće za spavanje, šatori i ostalo). Želja nam je da ova humanitarna pomoć, ako je ikako moguće, dođe direktno do Ukrajine, a ako ne do onih zemalja koje su joj najbliže i gdje ima najviše izbjeglica koji su pobjegli od ratnih stradanja”, najavio je biskup Svalina, najavivši da će konvoj krenuti za Ukrajinu kroz idućih 10-tak dana.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa zahvalio je i Vladi Republike Hrvatske koja je prepoznala potencijal mreže Caritasa i što su ih uključili u koordinaciju koju predvodi Hrvatski crveni križ. “Mogu istaknuti da imamo odličnu suradnju s Hrvatskim crvenim križem i nadam se da će i dalje biti na visokoj razini kao što je bila i do sada”, kazao je biskup Svalina te najavio da će javnost naknadno izvijestiti o prikupljanju pomoći u biskupijskim Caritasima.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram