Hvarska procesija Za Križem

31 ožujka, 2021

Na Hvaru se već stoljećima održava uistinu jedinstvena procesija "Za Križem". Svake godine na Veliki Četvrtak, navečer u 22 h krenu procesije iz šest središnjih župa Hvara i to iz Svirče, Vrisnik, Pitve, Jelsa, Vrboska i Vrbanj. Procesija traje 8 sati, prijeđe se 25 kilometara. Do 7 sati ujutro procesija završe, te se vjernici vraćaju u svoja mjesta.

Središnji dio procesije bude "Gospin plač", kojeg pjevaju izabrani pjevači, tzv kantaduri. Radi se o tekstu muke i smrti Gospodinove, iz 15. stoljeća. Sve skupa izvode hvarske bratovštine, čija tradicija također seže stoljećima unazad.

Posebna čast u procesiji pripadne križonoši koji se određuje i mnogo godina unaprijed. Iza križonoše idu dva pratitelja koji nosi svijećnjake, zatim dva glavna pjevača i više sporednih pjevača koji odgovaraju na stihove iz "Gospinog plača". Svi su obučeni u svečana odijela. Najveća procesija bude iz Jelse, jer je to i najveće mjesto na putu križa. Sva ova mjesta budu pusta na Veliki Petak, jer se sudionici križnog puta odmaraju od naporne noći. Ali poslijepodne opet sve živne.

Ova procesija je duboko urezana u svijest i identitet lokalnog stanovništva. Toliko je specifična ova procesija da UNESCO proglasio ovu procesiju svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom. Naime, uistinu se lokalno stanovništvo izuzetno identificira s ovom procesijom, i neraskidivi je dio kulturnog tijela.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram