Jeruzalem - nebeski grad

21 travnja, 2021

Otići u Jeruzalem je san svakog kršćanina. Uistinu, kad hodite ulicom koja se zove "Križni Put", kad gledate na Jeruzalem s Maslinske Gore, kao što je Isus gledao, kad ste u crkvi Isusovog groba: to su takve emocije koje je čovjeku teško opisati. A teško je čovjeku i suzdržati emocije. Nije neobično da čovjek pusti suzu na tim mjestima, kad dođete u Jeruzalem.

Mi ćemo u ovim danima krenuti u dublje otkrivanje ovog grada. U Jeruzalemu se nalazi Maslinska Gora, i to uistinu je gora, i uistinu je gora maslina. Na vrhu Maslinske gore imamo kapelu uznesenja Gospodinova u nebo. U blizini se nalazi crkva Pater Noster, odnosno crkva Očenaša. Tu je Isus naučio apostole ovu divnu molitvu. Spuštajući se niz Maslinsku Goru imamo crkvu Domine Flevit, crkvu gdje je Isus plakao nad sudbinom Jeruzalema.

A najjače emocije nas obuzmu na dnu Maslinske Gore gdje se nalazi Getsemanski vrt. Tu odmah u blizini se nalazi i kapela špilje agonije. Ispred nas se nalazi potok Cedron.

Preko puta Cedrona se ulazi u stari grad Jeruzalem, s impresivnim zidinama. U grad se ulazi kroz gradska vrata nazvana Stjepanova vrata, jer je ovdje mučen prvi kršćanski mučenik, sveti Stjepan. Ulica u koju smo ušli kroz ta vrata se zove Via Dolorosa, odnosno ulica Križnog Puta.

Ova ulica prati postajama križni put, sve do crkve Svetog Groba. Na svakoj od postaja imamo crkvu ili kapelu gdje zastajemo i razmišljamo o muci koju je Krist podnio. I tako sve do crkve svetog Groba, u kojoj se nalazi grob gdje je Isus bio polegnut nakon što je bio skinut s križa.

Odmah do groba se nalazi i brdo Golgota, mjesto koje nas kršćane tjera u plač. Možemo dodirnuti i mjesto gdje je stajao križ.

Nedaleko se nalazi gora Sion gdje imamo crkvu Petrovog zatajenja (sveti Petar Gallicantu), gdje možemo puno toga zamisliti kako je izgledalo u noći muke Gospodinove. Osim toga imamo i prekrasan pogled na stari grad Jeruzalem, kao i na Maslinsku Goru. U blizini imamo crkvu Marijinog usnuća. To je prekrasna crkva, toliko bijela da čovjek točno može osjetiti mekoću i blagost. Baš kao Marija, naša nebeska Majka.

Kao da nije dovoljno koliko važnih mjesta imamo u samom starom gradu, ovdje u jeruzalemskom predgrađu, mjestu Ein Kerem se nalazi crkva rođenja svetog Ivana Krstitelja. Nedaleko imamo i crkvu susreta, koja se nalazi na mjestu gdje je Gospa posjetila svoju rodicu Elizabetu.

Osim toga, s druge strane Maslinskog brda imamo Betaniju, gdje se nalazi crkva koja komemorira Kristovo veliko čudo, kad je oživio Lazara. Zatim, u blizini je Abu Gosh, mjesto za koje se kaže da je Emaus, gdje je Isus po uskrnuću susreo dva učenika.

A Betlehem je na samo 40 minuta od Jeruzalema. Koliko čarolije i ljepote. Ne pretjerujemo, ovdje čovjeku na lice dolaze suze radosnice!

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram