Jeruzalem (ni)je muslimanski grad

11 svibnja, 2021

Nažalost svjedočimo novom zaoštravanju sukoba u Izraelu, a razlog je kao i uvijek u izraelsko-palestinskom sukobu, grad Jeruzalem.

Veliki problem su i velike svjetske sile koje desetljećima potenciraju ovaj sukob jer ne žele jasno reći da je Jeruzalem židovski grad.

Mi možemo voljeti Palestince i ne voljeti Židove, ali to ne mijenja činjenicu da je Jeruzalem od samog začetka židovski grad. To je grad kralja Davida, grad hrama kralja Salomona. Zar treba posebno naglašavati da je to grad gdje su boravili i naš Gospodin Isus i naša nebeska Majka Marija. Da li trebamo posebno spominjati da su oni također Židovi? Kao i Marija Magdalena, kao i sveti Petar, kao i svi apostoli.

Palestinci su Arapi koji su došli u ovu zemlju u sedmom stoljeću iz Saudijske Arabije. Oni su isti oni Arapi koji su u sedmom stoljeću došli iz Saudijske Aarabije sve do Maroka. Ti isti Arapi su zauzeli i berbersku zemlju Alžira, zemlju Kleopatre i faraona (koji nisu bili Aarapi) Egipat, zauzeli su Fenicijsku zemlju Libanon. Arapi koji došli u Filisteju (Palestina) su se nazvali Palestincima jer je to bila Palestina. Isto kao što su se Arapi koji su došli u Egipat nazvali Egipćani, ili kao što su Arapi koji su došli u Tunis nazvali Tunižani.

Dakle, ako netko želi mudrovati pa se pitati o bliskoistočnom sukobu da li je prije bila kokoš ili jaja, evo mu odgovora: Jeruzalem je židovski grad od samog početka, u koji su u sedmom stoljeću došli Arapi.

Valja reći i da je naziv Palestina zapravo izvedenica od antičke Filisteje. Filisteje od Samsona i Dilajle. Filisteja je samo mali dio zemlje uz obalu, ono što je danas pojas Gaze. Da u Arapskom jeziku postoji slovo "F", Palestinci bi se zapravo zvali Falestinci. Jer su se nazvali po Filisteji.

Kad smo zaključili ove povijesne činjenice, i ako ih hoćete prihvatiti, prihvatite ih. Ako ih nećete prihvatiti, u redu idemo dalje.

Sadašnjost je takva kakva je, ne može se promijeniti, a i nema potrebe da se mijenja: Palestinci su ovdje već 14 stoljeća, od sedmog stoljeća. Dakle ne može se ni Palestince tek tako samo "odstraniti" iz ove zemlje. To nitko i ne želi. Istina, ultra desničarski Židovi bi ih sve odstranili, ali to se neće dogoditi. Svatko ima svoje ultradesničare, počevši od Hrvatske pa dalje.

Ali u sukobu između Izraelaca i Palestinaca su krivi Palestinci. Oni žele istočni Jeruzalem da bude njihov glavni grad. Ali problem je što taj Istočni Jeruzalem obuhvaća i stari grad Jeruzalem, s crkvom Isusovog groba, s židovskim Zidom plaća, s muslimanskom džamijom Al Aksa. Pa zar stvarno netko misli da će Izraelci to dopustiti? Stari grad Jeruzalem - to je Jeruzalem. Dokle god svjetske sile ne kažu Palestincima "dosta svojatanja Jeruzalema!", i "Jeruzalem je židovski grad", nasilje će se nastaviti.

Palestinci zaslužuju dostojan život u zemlji gdje su 14 stoljeća. Ali da bi dobili napokon dostojan život, moraju prestanu svojatati Jeruzalem. Sve ostale problema između Židova i Palestinaca će riješiti, i pitanje izbjeglica, i židovskih naselja na Zapadnoj obali, i zamjenu zemlje, sve će riješiti, to svi znaju i to je javna tajna.

Ali Jeruzalem mora ostati u Izraelu, a ne u nikakvoj arapskoj Palestini!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram