Veliki Tjedan u Jeruzalemu

30 ožujka, 2021

Posjetiti Jeruzalem općenito je jedna velika Božja milost, a tek posjetiti Jeruzalem za vrijeme Velikog Tjedna! E, to je jedno iskustvo koji obilježi čovjeka za cijeli život.

Već sama činjenica da u Jeruzalemu imamo sva mjesta kroz koja je prošao naš Gospodin Isus za vrijeme svoje muke i smrti na križu, čini Jeruzalem posebnim mjestom na zemlji! Ipak, biti na tim mjestima u vrijeme Velikog Tjedna, te u mislima prolaziti točno kuda je naš Gospodin prolazio, e to je stvarno nešto!

Na Maslinskoj gori imamo Getsemani, vrt u kojem se nalaze i dan danas masline iz Isusovog doba. S pravom bismo mogli reći da su neke od tih maslina bile tu kao nijemi svjedok agonije našeg Krista. Tu se nalazi i špilja agonije, gdje možemo u svom srcu osjetiti kako se Gospodin znojio krvavim znojem. Malo poviše se nalazi crkva Domine Flevit, mjesto s kojeg je Krist plakao nad sudbinom Jeruzalema. Današnjem oku je ovo mjesto izuzetno ugodno radi prekrasnog pogleda na Jeruzalem. A još malo više na Maslinskoj gori se nalazi kapela uznesenja na nebo, odakle je naš Gospodin bio uznesen na nebo.

S Maslinske gore možemo ići dolinom Cedrona prema brdu Sion. Tu se nalazi crkva svetog Petra Gallicante (pijetlovog pjeva), gdje je sveti Petar tri puta zatajio Isusa. Vidimo čak i stube iz Isusovog doba, kojim je možda i naš Gospodin hodio prema domu velikog svećenika Kajfe. Možemo točno zamisliti gdje u zimskom vremenu pučani lože vatru i griju se oko nje, te gdje jedna sluškinja govori Petru da ga je vidjela s Isusom.

Spuštamo se uz jeruzalemske zidine do vrata svetog Stjepana gdje počinje križni put, i postaju po postaju možemo točno pratiti put našeg Gospodina. I imat ćemo križni put uživo, tu su sve postaje! Postaja gdje je Isus susreo svoju svetu Majku, gdje mu je Šimun Cirenac pomogao nositi križ, gdje mu je Veronika dala svoj rubac. Pratimo Kristov križni put sve do Golgote.

Na Golgoti možemo i zaplakati, nitko nam neće zamjeriti. Emocije su prevelike. Rukom možemo dodirnuti mjesto gdje je bio Isusov križ. Spustit ćemo se do groba gdje je Isus bio polegnut dok nije uskrsnuo. Cijelo vrijeme uz nas su jake emocije, uistinu možemo osjetiti Isusovu muku.

Za svakog tko je bio u Jeruzalem, evanđelja i križni put su poprimili jednu sasvim novu dimenziju: stvarnu dimenziju!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram