Komentar: Primiti stranca, ili kako je teško biti kršćanin

14 listopada, 2021

Iv 13, 34: "Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge."

Pri tom, obratimo pozornost da je ovo jedina Kristova zapovijed koju nam je dao. Sve druge riječi upućene nama preko Evanđelja su preporuke kako živjeti za postići život vječni u nebu. No, ovo je njegova zapovijed nama.

Licemjerstvo je jedna od najvećih boljki kod kršćana s naših prostora. Kršćani s naših prostora će komentirati kako je u Europi, na primjer u Njemačkoj ili Francuskoj, sve manji broj kršćana. Istina je da je u Europi sve manje i manje kršćana. Ali bitna je kvaliteta, ne kvantiteta.

Onaj tko je kršćanin u Njemačkoj ili Francuskoj je zaista kršćanin, u punom smislu te riječi. Ona ili on su razumjeli Kristovu riječ, i pokušavaju je živjeti. Teško ćete kod kršćana u Njemačkoj ili Francuskoj čuti tu ispriku koja su na našem području tako često čuje: "ja sam samo čovjek".

Na našim prostorima najvažnije je reći (bolje rečeno, misliti) da si kršćanin. To što pri tom nemaš apsolutno nikakve veze s Kristovim naukom i ne slijediš Krista, to kao da nije bitno. Nedjeljom ćeš otići u crkvu i pri tom jako paziti da se jako lijepo odjeneš.

A zašto nedjeljom ideš u crkvu, odgovor na to zapravo ne znaš. To jest znaš: jer je to tradicija, kršćani moraju ići nedjeljom na misu. Ti ne razumiješ da se u crkvu ide na euharistiju, i da je euharistija susret sa živim Kristom. Da znaš da je "ići u crkvu" zapravo ići na Euharistiju, onda bi išli svaki dan na susret sa živim Kristom, a ne samo nedjeljom kad se radi velikog mnoštva svijeta ni ne može doživjeti sasvim susret s Kristom.

I onda dolazimo do bolne teme današnjih dana - imigranata. Ne smiješ našem kršćaninu niti reći da mrzi imigrante. Odmah će reći da ih ne mrzi nego samo ne želi da dolaze na naše prostore. To što pri tom niti ne dolaze na naše prostore, nego samo prolaze kroz naše prostore da bi došli u bolji svijet, pri tom zatvaramo oči. Ta kod nas nitko ne želi doći!

No, naš će kršćanin reći kako ne mrzi nikoga. A mrzi! I to ne samo migrante nego i sve druge "drugačije" ljude. No, ni to neće reći. Mađarski premijer Viktor Orban će reći kako štiti kršćansku Europu. Pri tom, niti on slijedi Krista, niti malo tko u Mađarskoj. Ti slijediš Krista ako prihvaćaš njegovo učenje, i samo to te čini kršćaninom.

Niti je Orban kršćanin, niti je malo tko u Mađarskoj kršćanin. Ali imigrante mrze iz dna srca i duše. Središnja su im tema imigranti na svim izborima. Pri tom valja napomenuti da im niti Mađarska nije cilj, nego samo tranzitna zemlja. Mađarska ne zanima imigrante.

Pa i biskup iz Siska bljuje vatru mržnje prema imigrantima i budi grube strasti kod jednostavnijih članova njegove biskupije kojima zaista treba upravljati jer bez pomoći drugih neće znati sami razaznati što je i što nije dobro. Pri tom mu je sasvim u redu da mi emigriramo u druge zemlje i da druge zemlje primaju nas koji smo u tim zemljama imigranti.

Naravno da nitko od nas ne zna zašto ti ljudi bježe iz svojih domova, i da nitko od nas nije bio u njihovim zemljama da znaju kakav očaj tamo vlada. Naravno da žele doći u slobodni svijet. Naravno da dolaze samo muškarci u najboljim godinama, koji onda kad se smjeste mogu legalnim putem dovesti obitelj. Naravno da dolaze ilegalnim putem, jer legalnim putem im je spriječeno.

I ne, ne žele u bogate arapske zemlje, jer su one neslobodne, štoviše, još su rigidnije od njihovih zemalja. Oni samo žele biti slobodni i uživati slobodu kakvu mi imamo.

Kristove riječi će kršćani s naših područja tumačiti svojevoljno, onako kako on ili ona želi da to protumači. A poznata pjesma "Ostani s nama" kaže: "riječ tvoja je jasna. Al sav moj govor, misli i djela, žele te mimoići".

Isus je sasvim jasno rekao da stranca trebaš primiti i pomoći mu. Imigrant je stranac.

Iv 13, 24 "Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas tako i vi ljubite jedni druge."

Mt 2, 13 "Ustani, reče, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat"

Mt 5, 10 "Blago progonjenima, njihovo je kraljevstvo nebesko!"

Mt 18, 5 "I tko primi jedno od ovih najmanjih u moje ime, mene prima."

Mt 25, 35 "stranac bijah i primiste me;"

Lk 3, 11 "Tko ima dvije haljine, neka podijeli s onim koji nema. U koga ima hrane, neka učini isto tako."

Lk 4, 18 "Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene"

Rim 12, 13 "Pritječite u pomoć svetima u nuždi, gajite gostoljubivost!"

I Iv 3, 18 "Ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom."

I da završimo s 1 Iv 4, 18 "U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah ima muku, a tko se boji, nije savršen u ljubavi."

Prisjetite se kako su vas svećenici pripremali za prvu svetu pričest. Tada su vas učili kako se ispovijeda. Rekli su vam da kad se ispovijedate, da trebate ispovjediti što ste sagriješili bez da se opravdavate zašto ste to učinili. Ako ste sagriješili, sagriješili ste. Ispovjedite se s iskrenom namjerom da taj grijeh više nećete ponavljati.

Inače nema smisla da se nazivate kršćaninom.

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram