Korizma - da li je grijeh prekinuti pokoru

23 veljače, 2021

Kad čovjek donosi „velike“ odluke o promjenama u svom životu, kao na primjer za početak nove godine na prvi siječnja, ujedno brzo i odustane.

Zato je važno smisleno donositi odluke od promjenama koje želiš u svom životu. I dok je čovjek još mlad pa nema iskustva s odlukama, odlučnim startom pa posustajanjem, ipak što je čovjek stariji trebao bi biti mudriji. S godinama se teže može prihvatiti da nakon odlučne odluke čovjek posustane „jer je teško“.

Korizma je odličan period kad čovjek uistinu može puno poraditi na sebi. I uvijek kad mu je teško u pridržavanju svojih vlastitih odluka, uvijek se može prisjetiti Kristove muke, i vidjeti da su onda čovjekove muke radi odricanja u korizmi u odnosu na Kristove, stvarno beznačajne.

Dakle, u vrijeme korizme se odričemo nečega na četrdeset dana. Danas je točno 7 dana da je krenulo tih četrdeset dana. Da li osjećaš da posustaješ? Kaže se da je tijelo zahvalno i da pamti sve dobro što mu se radi. Pa na primjer ako ste u korizmi počeli s onim što je dosta popularno (prestati piti alkohol, prestati jesti slatko, prestati pušiti, smršaviti, i slično), nakon četrdeset dana tijelo će vam i samo po sebi prestati tražiti to čega ste se odvikli, jer se tijelo počelo privikavati na novo normalno.

Kao što smo već spomenuli, prisjetite Kristove muke kad vam je teško i u napasti se da odustanete. Osim toga, ako uronite u Bibliju, izmolite krunicu ili odete na klanjanje, sve to će vam odvući pozornost od napasti da prestanete sa svojom pokorom.

Znamo da je teško, jer možda ste i ovisnik, svjesno ili ne svjesno, na primjer od alkohola. Pa ako ste se odrekli od alkohola četrdeset dana, možda vas uhvati apstinencijska kriza. No, dobra je stvar da nije problem i nije grijeh ako za vrijeme korizme imate pad pa ne uspijete održati svih četrdeset dana. Pa čak ako imate i više padova.

Padneš, ustaneš se i nastaviš sa svojom pokorom! I onda nastaviš s tim i nakon uskrsnog ponedjeljka!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram