Kratka biografija o svetom Padre Piju

23 rujna, 2021

Danas crkva slavi svetog Padre Pija.

Padre Pio rođen je 25. svibnja 1887. u Pietrelcini, južna Italija. Bio je privatno poučavan do ulaska u novicijat franjevaca kapucina u dobi od 15 godina. Slabog zdravlja, ali snažne volje, uz pomoć Božje milosti, završio je potrebne studije i zaređen za svećenika 1910. godine.

Dana 20. rujna 1918. godine na njegovu se tijelu pojavilo pet rana našeg Gospodina, što ga je učinilo prvim stigmatiziranim svećenikom u povijesti Katoličke crkve. Nebrojene su osobe su dolazile ispovjediti se kod njega, a mnoge su dopisima dobile njegove savjete i duhovno vodstvo.

Cijeli njegov život obilježen je dugim satima molitve i stalnom skromnošću. Njegova pisma njegovim duhovnim voditeljima otkrivaju neizrecivu patnju, fizičku i duhovnu, koja ga je pratila cijeli život. Također otkrivaju njegovo duboko sjedinjenje s Bogom, goruću ljubav prema Euharistiji i djevici Mariji.

U siječnju 1940. Padre Pio najavio je svoje grandiozne planove za izgradnju Doma (bolnica) za olakšanje patnji (Casa Sollievo della Sofferenza). Bolnica je otvorila svoja vrata 5. svibnja 1956. kao objekt s 300 kreveta, izgrađen na malim, iskrenim i spontanim donacijama i molitvama njegovih sljedbenika. Također je razvio međunarodnu mrežu molitvenih skupina za potporu bolnice i njezine misije koje nastavlja živjeti i rasti i danas.

Padre Pio je doživljavao bolnicu Casa Sollievo Della Sofferenza svojim "Djelom", nadahnutim i blagoslovljenim od Boga, utočištem za oslobađanje od patnje za svu Božju djecu u tjelesnoj ili duševnoj boli. To je uzorna zajednica katoličko zdravstvene zaštite, a izrasla je iz malog regionalnog središta u međunarodno poznato. Danas, s više od 1.000 kreveta i usluga usporedivih s većinom akademskih istraživačkih centara izvrsnosti, Casa uspijeva Božjom milošću u jednom od najudaljenijih, pustih i najsiromašnijih područja Italije … na vrhu planine Gargano, četiri sata od Rima.

Iscrpljen više od pola stoljeća intenzivnih patnji i stalnih apostolskih aktivnosti u San Giovanni Rotondu, Padre Pio je pozvan na svoju nebesku nagradu 23. rujna 1968. Nakon javnog sprovoda, koji je privukao više od 100.000 ožalošćenih, tijelo mu je pokopano u grobnici. u kripti crkve Gospe od Milosti. Sve veći broj hodočasnika hrli u njegovu grobnicu iz svih dijelova svijeta, a mnogi svjedoče o primljenim duhovnim i vremenitim milostima.

Dana 16. veljače 1973. nadbiskup Manfredonije mons. Valentino Vailati, predao je dokumentaciju Svetoj kongregaciji za kauzu svetaca kako bi dobio tzv. "nihil obstat" za početak procesa njegove beatifikacije.

Dana 18. prosinca 1997., čitanjem dekreta o herojskim vrlinama, Sveti Otac Ivan Pavao II proglasio je Padre Pija “blaženim”, a 16. lipnja 2002. preko 500.000 poklonika Padre Pija okupilo se u Rimu kako bi svjedočili proglašenju Padre Pija, "svetog Pija iz Pietrelcine". Svetim ga je proglasio Papa Ivan Pavao II.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram