Križni put s papom Franjom vraća se u rimski Koloseum

23 ožujka, 2022

Objavljen je kalendar liturgijskih slavlja koje će Sveti Otac predvoditi u travnju i svibnju. Među značajnim događajima na Papinom rasporedu su apostolski pohod Malti, slavlje Uskrsa te kanonizacija nekolicine blaženika, među kojima je Charles de Foucald.

Dva su intenzivna mjeseca pred Svetim Ocem, koji će početkom travnja krenuti na svoje 36. apostolsko putovanje – 2. i 3. travnja – u Maltu, gdje će se sastati s civilnim vlastima, izbjeglicama i stanovništvom otoka. Posjetit će i špilju Svetog Pavla s istoimenom bazilikom, mjesto u spomen brodoloma apostola na taj otok.

Tjedan dana nakon povratka, 10. travnja, na Cvjetnicu, Papa će slaviti misu na Trgu svetog Petra u 10 sati. Na Veliki četvrtak, 14. travnja, slavit će misu posvete ulja u 9:30 u vatikanskoj bazilici.

Što se tiče Velikog petka, uz službu Muke Gospodnje u Bazilici svetog Petra u 17 sati, od 21:15 bit će Križni put sa Svetim Ocem – od ove godine ponovno u Koloseumu.

Križni put u pandemiji
Naime, već dvije godine za redom zbog pandemije se Križni put održava na Trgu svetoga Petra. Podsjećamo, razmatranje Križnoga puta 2020. pripremilo je pet zatvorenika iz kaznionice Due Palazzi u Padovi, obitelj koja je zbog ubojstva izgubilo voljenu osobu, kćer oca osuđenog na doživotni zatvor; zatvorska odgajateljica; sutkinja, majka zatvorenika, vjeroučitelj, franjevac volonter, pravosudni policajac te svećenik koji je bio optužen, a nakon osam godina oslobođen optužbe. U 2021. su pak glas dali djeca iz izviđačke skupine „Foligno I.“ iz talijanske pokrajine Umbrije i rimska župa Svetih ugandskih mučenika.

Slavlje Uskrsa
Papa će 16. travnja predvoditi Vazmeno bdijenje s početkom u 19.30 u vatikanskoj bazilici. Potom, na Uskrs, 17. travnja, misa će biti u 10 sati na Trgu svetoga Petra te će uslijediti Urbi et orbi iz središnje lože Bazilike u podne.

Na Papinom su dnevnom redu predviđena još dva događaja: 24. travnja, na nedjelju Božjeg milosrđa, predvodi misu u 10 sati u Bazilici svetog Petra. Na istome će mjestu 15. svibnja – opet u 10 sati – kanonizirati 10 blaženika, među kojima je i Charles de Foucauld, čovjek koji je dao svjedočanstvo na dobro Crkve, kako je rekao Sveti Otac na misi koju je slavio u Domu svete Marte 1. prosinca 2016. godine, na stotu godišnjicu njegove smrti.

Uz Charlesa de Foucaulda, kanonizirani će biti svećenici Justino María Russolillo; Luigi Maria Palazzolo i César de Bus. Kanoniziran će biti i Lazar, poznat kao Devasahayam, prvi blaženi indijski laik. Maria Domenica Mantovani, Titus Brandsma, Maria Rivier, Maria Francesca di Gesù Rubatto i Maria di Gesù Santocanale također će biti kanonizirani.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram