Mons. Barišić pozvao da post i nemrs na Čistu srijedu prikazujemo za mir u Ukrajini

27 veljače, 2022

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je svećenicima i vjernicima Nadbiskupije poziv da se priključe Papinoj inicijativi i na Čistu srijedu 2. ožujka post, nemrs i molitvu prikažu za mir u Ukrajini kao i da se uključe u prikupljanje materijalne pomoći.

„Posljednjih dana s molitvom, zabrinutošću i tjeskobom pratimo žalosne vijesti koje nam pristižu iz Ukrajine. Prizori rata, uništenja, stradanja nevinih nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Mnoge od nas situacija u Ukrajini podsjeća na naš Domovinski rat i na naša stradanja.

Naša vjera ima odgovor na pitanje rata, patnje i stradanja. Uskrsli Krist, koji je i sam prošao križnim putem boli i patnje, donosi svojim zabrinutim učenicima mir. Papa Franjo je na svojoj redovitoj općoj audijenciji, u srijedu, 23. veljače ove godine, izrazio svoju duboku zabrinutost te pozvao sve da se na Čistu srijedu (Pepelnicu) uključe u Dan posta za mir. Evo Papinih riječi:

Silno sam ožalošćen zbog pogoršanja situacije u Ukrajini. […] Poput mene, mnogi ljudi u cijelome svijetu osjećaju tjeskobu i zabrinutost. I ovaj put je mir sviju ugrožen parcijalnim interesima. Apeliram na sve one u čijim je rukama politička odgovornost, da izvrše ozbiljan ispit savjesti pred Bogom, jer Bog je Bog mira, a ne rata; On je Otac sviju, ne samo nekih, On želi da budemo braća, a ne neprijatelji jedni drugima. […]

Želim sada uputiti apel svima, vjernicima i nevjernicima. Isus nas je učio da se na đavolsku ludost nasilja odgovara Božjim oružjem, molitvom i postom. Pozivam sve da im 2. ožujka, Čista srijeda, bude Dan posta za mir. Potičem napose vjernike da se toga dana snažno posvete molitvi i postu. Neka Kraljica mira sačuva svijet od bezumlja rata!

I naša Nadbiskupija pridružit će se ovoj ljudskoj i kršćanskoj Papinoj nakani. Budući da uskoro započinje korizmeno vrijeme, pozivamo vjernike da post, nemrs i molitvu koju će Bogu prikazivati na Čistu srijedu namijene za mir u Ukrajini.

Na Čistu srijedu bit ćemo ujedinjeni u molitvi međusobno, s Papom i ukrajinskim narodom slaveći euharistijska slavlja u našim župama. U katedrali će misno slavlje na ovu nakanu biti u 18 sati.

Ne smijemo također zaboraviti da će naša braća i sestre u Ukrajini biti potrebiti i materijalne pomoći. Vjerujem da ćemo se odazvati pozivima Caritasa i pokazati našu ljubav koju smo i sami primali u teškim danima Domovinskog rata.

Neka Gospodin usliši naše molitve i bude milostiv te cijelom svijetu podari svoj mir“, napisao je u pozivu splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram