Na današnji dan je umro Papa sveti Ivan Pavao drugi

2 travnja, 2021

Omiljeni Papa u Hrvata, sveti Ivan Pavao drugi je umro na današnji dan 2005. godine. Hrvati su beskrajno voljeli Papu Ivana Pavla drugog, jer je bio veliki prijatelj Hrvata. Bez oklijevanja je stao uz bok našoj domovini u trenu kad je to najviše trebalo i kad se činilo da su svi okrenuli Hrvatskoj leđa. Vatikan je kao prva suverena država objavio da radi na priznavanju neovisnosti naše domovine, a potom ju je i među prvima priznala.

Papa je Hrvatsku posjetio čak tri puta, i uvijek pri tom iznova naglašavao svoju privrženost našoj domovini. Pri tom nije samo posjetio Zagreb, nego i Split i ostale gradove u Republici Hrvatskoj. Papa sveti Ivan Pava drugi bi nam se u svojim posjetama Hrvatskoj obraćao i na hrvatskom jeziku što nam je uvijek bilo drago čuti. To nam je mnogo značilo, mada smo već bili navikli da nam se Papa obrati na hrvatskom, kad iz Vatikana čestita Božić i Uskrs na mnogim svjetskim jezicima. Ipak, vjerujemo da mu je bilo lakše govoriti na hrvatskom u odnosu na druge jezike, jer je sveti Ivan Pavao drugi Poljak, a poljski ima slavenske korijene kao i hrvatski jezik.

Papa sveti Ivan Pavao drugi se rodio u Poljskoj, u mjestu Wadowice, 18. svibnja 1920. godine. Njegovo ime je Karol Jozef Wojtyla. Bio je poznat i kao veliki putnik, neprestano je putovao, htio je biti što bliže katolicima diljem svijeta. Uvije smo osjećali u njegovom govoru i nastupu neopisivu dobrotu i blagost. Također će ostati upamćen i kao prvi Papa ne-talijan, nakon mnogo stoljeća. A prisjetit ćemo se i ružnog trenutka gdje je muslimanski ekstremist izvršio atentat na Papu, ali srećom naš Papa se bio oporavio.

Sveti Papa Ivan Pavao drugi bio je Papa u izuzetno izazovnim vremenima, u vremenima kraja hladnog rata, rušenja berlinskog zida, i uspostavljanja demokracije u cijeloj Europi. A na vedrijoj strani života o svetom Papi Ivanu Pavlu drugom, htjeli bismo napomenuti da je ovaj Papa zaslužan za proširenost i popularnost pjesme Krist jednom stade na žalu. Čim ju je čuo zavolio ju je.

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram