Nagovor Pape Franje: Želiš li biti prvi? Služi!

22 rujna, 2021

Zapanjujućom rečenicom: Ako tko želi biti prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj! (Mk 9, 35), Isus preokreće kriterije onoga što je doista važno. Papa Franjo, u nagovoru prije molitve Angelusa s narodom 19. rujna tumačio je evanđelje nedjeljne liturgije (Mk 9, 37), ističući kako se u Božjim očima veličina i uspjeh mjere služenjem.

Vrijednost čovjeka ne ovisi više o tome kakvu ulogu ima, koji posao radi, ima li novca u banci, kazao je Papa. Želiš li biti prvi? Služi.

Danas se riječ "služenje“ čini pomalo istrošenom. No ima vrlo precizno konkretno značenje u evanđelju. Služenje nije izraz ljubaznosti: ono znači djelovati poput Isusa. Želimo li ga slijediti, nastavio je Papa, moramo slijediti put koji je on sam naznačio, put služenja. Naša vjernost Gospodinu ovisi o našoj spremnosti na služenje. Ono nas nerijetko košta i djeluje kao križ.

Međutim, naglasio je Sveti Otac, kako raste naša briga i otvorenost za druge, tako postajemo iznutra slobodniji, sličniji Isusu. Što više služimo, svjesniji smo Božje prisutnosti. Iznad svega, kada služimo onima koji nam ne mogu dati ništa zauzvrat – siromasima –otkrivamo u njima Božju ljubav i zagrljaj.

Nakon što je govorio o prvenstvu služenja, Isus stavlja dijete posred njih. Dijete ovdje ne predstavlja toliko nevinost koliko malenost, objasnio je Papa. Maleni, kao što su djeca, ovise o drugima, odraslima, moraju primati.

One kojima moramo iznad svega služiti su oni koji trebaju primati, a ne mogu dati ništa zauzvrat, naglasio je Sveti Otac. Primajući one koji su na marginama, zanemareni, primamo Isusa. U malenome, u siromahu kojem služimo, također primamo nježan Božji zagrljaj.

Draga braćo i sestre, izazvani evanđeljem zapitajmo se: je li se ja, koji slijedim Isusa, zanimam za onoga koji je zanemaren? Ili sam poput apostola onoga dana, koji traže osobno zadovoljstvo? Gledam li na život kao natjecanje kojim činim mjesta za sebe na račun drugih, ili vjerujem kako biti prvi znači služiti? Konkretno: posvećujem li svoje vrijeme "malenom“, osobi koja mi ne može uzvratiti? Brinem li se o nekome tko mi ne može dati ništa zauzvrat, ili samo o svojoj rodbini i prijateljima, zaključio je papa Franjo.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram