Najljepši psalam - Gospodin je pastir moj: Psalam 23

24 veljače, 2022

Psalam 23 jedan je od najpopularnijih i najomiljenijih psalama u Bibliji. Često ga čujemo kako se recitira u crkvi ili u vrijeme žalosti, ali taj psalam je više od samo lijepih, poetičnih stihova.

Prije nego što je David postao kralj Izraela, bio je pastir. Brinuo se i štitio stada ovaca, te je napisao ovaj psalam opisujući Boga kao pastira i Božji narod kao Njegovo stado.

Kroz ovu prekrasnu metaforu, Psalam 23 daje nam neprocjenjiv uvid u Božji karakter i Njegov plan za nas, njegovu djecu.

Stih 1 i 2 objašnjavaju kako je Bog poput pastira koji opskrbljuje svoje ovce i brine o njima. Ništa nam ne treba jer naš pastir sve osigurava. Možemo se odmoriti i opustiti znajući da se Bog brine za nas. S Bogom koji nas vodi, doživljavamo mir, sigurnost i providnost.

Trebamo shvatiti - ovce nisu najpametnije životinje, zato im treba netko tko će se brinuti o njima, štititi ih, pa čak i ispravljati. Ovce trebaju vodstvo do sigurnih pašnjaka, a i mi trebamo pastira da nas vodi do sigurnosti i vodi nas do onoga što nam treba za život.

U Marku 6:34 Isus je ljude usporedio s ovcama: “I kad je izišao, Isus vidje veliko mnoštvo i sažali se na njima, jer bijahu kao ovce koje nemaju pastira. Tako ih je počeo poučavati mnogim stvarima.” Očito, ovce bez pastira su sasvim izgubljene; isto tako, mi trebamo Isusa da bude naš pastir.

Naša duša se sastoji od našeg uma, volje i emocija. Ne postoji osoba na planeti koja nije doživjela bol, razočaranje ili tugu u svojoj duši. Ali dobra vijest je sljedeća: naš se pastir brine za nas i on je u stanju obnoviti naše duše. On obnavlja i liječi naše umove i emocije, obnavljajući i jačajući naše živote!

Na pravi put nas vodi i naš Pastir. U Ivanu 10:27, Isus je rekao: “Moje ovce slušaju moj glas, ja ih poznam, i one idu za mnom.” Kada se pokorimo Njegovoj volji i Njegovom naumu, možemo biti sigurni da će nas On voditi putem koji je najbolji za nas. I radi svoga imena i slave svoje, On upravlja našu volju da se uskladi s Njegovom.

Ovce su prilično bespomoćne životinje, nesposobne se braniti. Bez pastira koji bi ih štitio i vodio, ovce su laka meta za grabežljivce. Osim toga, budući da nisu bistre, ovce odlutaju i izgube se, dovodeći se u veliku opasnost.

Pastiri su često riskirali svoje živote kako bi spasili svoje ovce. Nosili su štap i palicu kako bi zaštitili i pravilno vodili svoje ovce; tukli su svaku zvijer koja ih je pokušavala napasti i nutkali su ovce koje su išle krivim putem kako bi ih vratili na sigurno.

Tako je i kod nas: „Svi smo mi kao ovce zalutali; okrenuli smo se, svatko na svoj put” (Izaija 53:6). Ponekad odlutamo i upadnemo u nevolje, ali možemo vjerovati da se Bog brine za nas i da će nas zaštititi i voditi ako mu to dopustimo.

Kada prolazimo kroz teška vremena, ne trebamo se bojati jer znamo da je naš pastir s nama usred toga. Možemo se tješiti da nas štiti i vodi svojim štapom i svojom palicom, hodajući s nama u najmračnijim dolinama. Čak i kada smo suočeni sa smrću, ne trebamo se bojati.

Ovo se nikako ne može zaobići: Bog nas zapravo poštuje i blagoslivlja pred našim neprijateljima! Tako je! Pokazuje se obilno nas blagoslivljajući pred onima koji nas žele vidjeti kako padamo! Ne moramo se brinuti o tome što drugi govore ili misle o nama jer znamo da nam Bog drži leđa i da služenje njemu nije nikada uzalud.

On nas nikada neće iznevjeriti i pobrinut će se da pravda pobijedi. Uostalom, "Ako je Bog za nas, tko može biti protiv nas?" (Rimljanima 8:31). Možemo biti sigurni da će nas Božja dobrota i milosrđe pratiti svaki dan kada mu dopustimo da nas vodi. S Božjom ljubavlju i dobrotom kojom nas obuzima, možemo živjeti u njegovoj prisutnosti svaki dan dok konačno ne odemo u vječnost s njim.

Isus Krist, naš dobri pastir

U Ivanu 10:11, Isus je izjavio: “Ja sam pastir dobri. Dobri pastir daje život svoj za ovce.” On je jasno mislio na činjenicu da daje svoj život da spasi nas, svoje ovce.

Isus je bio pastir koji je postao ovca. Izaija 53 pun je mesijanskih spisa koji opisuju kakav bi Mesija trebao biti. Stih 7 kaže: “Kao janje vođen je na klanje, i kao ovca nijema pred onima što je strižu, nije otvorio usta svoja.” Bog Otac poslao je svoga Sina Isusa da postane posljednja žrtva za grijehe cijelog čovječanstva.

“Ivan Krstitelj je vidio Isusa kako mu dolazi i rekao: ‘Evo! Jaganjac Božji koji na sebe uzima grijehe svijeta!’” (Iv 1,29). Hvala Bogu za Dobrog Pastira koji je postao savršeno, požrtvovno Janje Božje, uklonio je naš grijeh, krivnju i sram i učinio nas pravednim kod našeg Nebeskog Oca!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram