O talentima

20 veljače, 2021

(Mt 25, 14-30, Lk 19, 11-27)

Krist nas uči da nam je dragi Bog dao talente, i da ih moramo koristiti.

Krist također kaže da onaj tko ima puno, da će mu se dati još više. A onaj tko ima malo, da će mu se oduzeti i to malo.

Zvuči surovo? Nipošto! Ove dvije uvodne rečenice su izuzetno povezane.

Svi smo dobili talente od dragog Boga, ali ih nažalost većinom ne koristimo. Da koristimo talente koji nam je dragi Bog dao, gdje bi nam bio kraj? Kome nama? Nama svakoj osobi ponaosob. Zatim nama kao našoj obitelj. Nama kao našoj široj zajednici. Nama kao našoj općini. Nama kao našoj državi. Nama kao našem svijetu.

Smijemo li vas zamoliti da razmislite malo, svatko o svojim osobnim talentima? Možda da se pokrenemo i počnemo koristiti te talente? Naime, za mnoge talente koji nam je dragi Bog dao treba i mnogo godina da se „bruše“ da bi se mogli „brati plodovi“ tih talenata.

Pa da li je talent, da uz težak posao na kojem si zapeo godinama, naučiš strani jezik, ili grafički dizajn, ili web programiranje. Možda ste stvarno promućurni poduzetnik, ali se bojite krenuti u korištenje vaših talenata? Ali svakako da krenemo, da počnemo.

Dozvoljavate li da vam netko skrene pozornost da ste ipak lijeni i da ne želite ništa napraviti od života?

Razumijemo da često stvarne životne okolnosti ne dozvoljavaju da koristimo naše talente. Također, mnogo je situacija kad čovjeka obuzmu teške duševne situacije, kao na primjer depresija, tjeskoba, i slično, koje uistinu priječe čovjeku da poleti i da koristi svoje talente. Ipak, rekli bismo da u mnogo više slučajeva ne želimo koristiti naše talente, od slučajeva gdje nam život stvarno priječi da ih koristimo.

Bog ti je dao talente da ih koristiš, i kad ih koristiš, ti talenti ti donose dodatnu vrijednost. Dakle, stoji Kristovo obećanje da tko ima, da će mu se dati još.

Isto tako, ako ne želiš koristiti svoje talente.…..

Potičimo jedni druge da svi koristimo svoje talente, te velike darove koje nam je dragi Bog dao! Koristi ih prvo ti, da primjerom pokažeš i drugima kako se može okoristiti tim Božjim darovima.

Pomoli se, zatraži ohrabrenje kod Oca, i kreni koristiti svoje talente!

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram