Papa: Agresorski rat protiv Ukrajine je neljudski i svetogrdan

21 ožujka, 2022

Nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja Papa je istaknuo: „Sve je to nehumano! Štoviše, to je i svetogrđe, jer ide protiv svetosti ljudskoga života, ponajviše protiv bespomoćnoga ljudskog života koji valja poštovati i štititi, a ne eliminirati, i koji je prije svake strategije!“. Spomenuo je jučerašnji posjet ukrajinskim mališanima u bolnici Bambino Gesù te pozvao vjernike da mu se u petak pridruže u posveti čovječanstva, posebno Rusije i Ukrajine, Bezgrješnom Srcu Marijinu.

Papa Franjo je danas nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja prije svega napomenuo kako, nažalost, ne prestaje nasilna agresija na Ukrajinu, to besmisleno krvoproliće u kojemu se svakoga dana ponavljaju uništenja i okrutnosti. Za to nema opravdanja – istaknuo je te snažno potaknuo sve čimbenike međunarodne zajednice da se istinski zauzmu za okončanje tog odurnoga rata. I ovoga su tjedna – dodao je – projektili i bombe pogodili civile, starije osobe, djecu i trudne majke.

Sve je to nehumano
Papa je spomenuo kako je jučer, na svetkovinu svetoga Josipa, posjetio ranjenu nedužnu djecu iz Ukrajine koja su hospitalizirana u dječjoj bolnici Bambino Gesù u Rimu, te se prisjetio milijuna ukrajinskih izbjeglica koji moraju bježati ostavljajući sve iza sebe, a posebnu bol – kako je rekao – osjeća zbog onih koji nemaju čak ni priliku pobjeći.

Brojne bake i djedovi, bolesni i siromašni, odvojeni od svojih obitelji, brojna djeca i slabi ljudi, ostaju umrijeti pod bombama, u nemogućnosti da prime pomoć i ne pronalazeći sigurnost čak ni u skloništima od zračnih napada. Sve je to nehumano! Štoviše, to je i svetogrđe, jer ide protiv svetosti ljudskoga života, posebno protiv bespomoćnoga ljudskog života koji valja poštovati i štititi, a ne eliminirati, i koji dolazi prije svake strategije! Nemojmo zaboraviti: to je okrutnost, neljudska i svetogrdna – istaknuo je Papa te potaknuo na tihu molitvu za sve koji trpe.

Blizina s izmučenim narodom
Potom je napomenuo kako je utješna spoznaja da narodu koji je ostao pod bombama ne nedostaje blizina pastirā, koji ovih tragičnih dana žive evanđelje ljubavi i bratstva. S nekima se od njih čuo telefonski; blizu su narodu Božjem – kazao je te im izrazio zahvalnost za to njihovo svjedočanstvo, za potporu pruženu tolikim očajnim ljudima. Posebne je misli upravio apostolskom nunciju nadbiskupu Visvaldasu Kulbokasu, koji je zajedno sa svojim suradnicima od početka rata ostao u Kijivu. Svojom me prisutnošću – kazao je – svaki dan čini bliskim izmučenom ukrajinskom narodu.

Budimo blizu tom napaćenom narodu, zagrlimo ga s ljubavlju, te konkretnim zauzimanjem i molitvom – rekao je Papa te upozorio – Nemojmo se naviknuti na rat i nasilje, nemojmo se umoriti od sadašnjega velikodušnog prihvata; nemojmo to činiti samo sada, u krizi, nego i u nadolazećim tjednima i mjesecima. Znate da u prvom trenutku svi dajemo sve od sebe u prihvatu, ali poslije nam navika malo ohladi srce te zaboravimo. Mislimo na te žene, na tu djecu, koje će s vremenom, bez posla, odvojene od svojih muževa, postati žrtve društvenih lešinara. Zaštitimo ih, molim vas – potaknuo je Papa.

Posveta Rusije i Ukrajine Bezgrješnom Srcu Marijinu
Na kraju je pozvao svaku zajednicu i sve vjernike da mu se u petak, 25. ožujka, na svetkovinu Navještenja Gospodinova, pridruže u svečanom činu posvete čovječanstva, posebno Rusije i Ukrajine, Bezgrješnom Srcu Marijinu, kako bi ona, Kraljica mira, zadobila mir za svijet. Istoga će dana to u Fatimi učiniti kardinal Konrad Krajewski kao Papin izaslanik.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram