Papa: Bog plače zbog žrtava rata u Ukrajini

24 travnja, 2022

Susrevši se s gotovo tri tisuće vjernika pastoralne zajednice Svetišta Gospe od suza u Trevigliu, papa Franjo je istaknuo da sukob između Moskve i Kijiva uništava sve, i pobjednički narod, i poraženi narod, ali i one koji gledaju.

Marija nas uči da se ne sramimo suza, jer plakati znači otvoriti se Ocu i braći, prepustiti se ganuću, biti dirnuti ranama onih koje susrećemo na putu; to znači također znati podijeliti, prihvatiti, radovati se. Marijine su suze i znak Božjega plača zbog žrtava rata koji ne uništava samo Ukrajinu, nego i sve uključene narode, pobjednički narod, kao i poraženi narod, ali i one koji ga gledaju. Tim je riječima papa Franjo pozdravio gotovo tri tisuće predstavnika pastoralne zajednice Svetišta Gospe od suza u Trevigliu, nedaleko od Milana, koje je primio u Vatikanu. Zajednica se željela susresti s Papom u okviru proslave 500. obljetnice čuda kada su na slici Gospe s Djetetom potekle suze.

Govoreći o Marijinim suzama papa Franjo je kazao da su one sigurno bile suze radosnice kada je rodila Isusa, a gorkim je suzama zaplakala kada je bila pod križem. Marijine su suze preobražene Kristovom milošću, kao i cijeli njezin život. Zato, kada Marija plače, njezine su suze znak Božjega suosjećanja. Bog uvijek ima samilosti prema nama, i želi nam oprostiti – rekao je te ponovno snažno istaknuo – Bog uvijek prašta! Uvijek! Mi smo ti koji se umorimo tražiti oproštenje. Zbog toga su Gospine suze znak suosjećanja Boga koji nam uvijek oprašta; one su znak Kristove boli zbog naših grijeha, zbog zla koje pogađa čovječanstvo, posebno one malene i nedužne.

Marijine su suze također znak Božjega plača zbog žrtava rata koji ne uništava samo Ukrajinu; budimo hrabri i recimo istinu: on uništava sve narode uključene u rat – rekao je te dodao – Jer rat ne uništava samo poraženi narod. Uništava i pobjednika; uništava i one koji ga gledaju uz površne vijesti, da vide tko je pobjednik, a tko gubitnik. Rat uništava sve – ponovio je papa Franjo te podsjetio – Marijinom smo Bezgrješnom Srcu povjerili svoju molitvu, i sigurni smo da ju Majka prihvatila i zagovara za mir, jer ona je Kraljica mira. Sutra će pak biti Nedjelja milosrđa – kazao je – a ona je Majka milosrđa; zna što znači milosrđe.

Sveti je Otac potom prisutnim vjernicima povjerio kako vjeruje da smo u našem vremenu izgubili plač koji dolazi iz srca, onaj istinski plač poput Petrova kada se pokajao ili poput onoga Gospinog. Naša civilizacija, naše vrijeme, izgubili su smisao plača. Stoga trebamo tražiti milost da plačemo pred stvarima koje vidimo, pred iskorištavanjem čovječanstva, ne samo u ratovima, nego i kada se odbacuje; starije osobe, djeca odbačena prije nego što se rode… Mnogo je drama odbacivanja; i onaj siromah koji nema za život, odbačen je. Ulice pune beskućnika; bijede našega vremena trebale bi nas rasplakati, plač nam je potreban – istaknuo je Papa te potaknuo sve da mole Gospu milost plakanja.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram