Papa: Duh Sveti nadahnjuje otvorenu, gostoljubivu Crkvu

5 lipnja, 2022

U propovijedi na misi na svetkovinu Duhova, koju je u vatikanskoj bazilici predvodio kardinal Giovanni Battista Re, dekan Kardinalskoga zbora, papa Franjo je istaknuo da od Duha Svetoga učimo od kuda krenuti, kojim putovima ići i kako hodati, te voljeti „ovo i sada“ svijeta i Crkve, bježeći od zavisti, ogovaranja, viktimizma i negativnosti koje dolaze od zloga

„Pođimo u školu Duha Svetoga“ koji nas uči početi iznova nakon ranā, vraćajući na prvo mjesto ono što je bitno, Božji pogled pun ljubavi na nama, zatim kretati se u svojim odlukama slušajući njegov glas, te hoditi zajedno, kao Crkva, poslušni Njemu i otvoreni svijetu – potaknuo je papa Franjo u propovijedi održanoj na misi na današnju svetkovinu Duhova, koju je u vatikanskoj bazilici predvodio kardinal Giovanni Battista Re, dekan Kardinalskoga zbora. Papa je istaknuo da nas Duh Sveti vodi da volimo, ne idealni svijet i Crkvu, nego ono što je tu, pod svjetlom sunca, u jednostavnosti, dok duh zla potiče stvari rečene iza leđa, ogovaranje, brbljanje.

Duh nam daje sve vidimo na nov način

Započevši svoje razmišljanje od Isusovih riječi upućenih učenicima, iz Evanđelja današnje liturgije, Papa je istaknuo da nam Duh daje da sve vidimo na nov način, prema Isusovom pogledu. Rekao bih to tako: na velikom putu života, On nas uči odakle početi, kojim putovima ići i kako hodati – napomenuo je Sveti Otac.

Upućuje nas da polazimo od Božje ljubavi koja je dar

Duh nas podsjeća da je bez ljubavi u temelju sve ostalo uzaludno. I da se ta ljubav ne rađa toliko iz naših sposobnosti, nego je ona njegov dar. Duh ljubavi je taj koji ulijeva u nas ljubav, On je taj koji daje da se osjećamo voljeni i uči nas voljeti. On je „pokretač“ našega duhovnog života.

U neuspjesima nas podsjeća da Bog ima povjerenja u nas

Jer, – nastavio je Papa – Duh Sveti je aktivno sjećanje, koje pali i ponovno rasplamsava u srcu Božju naklonost koju doživljavamo u oproštenju grijeha. Mi smo skloni uvijek se sjećati stvari koje nisu u redu, dovedeni u napast glasom koji nas podsjeća na neuspjehe i neprikladnost, i koji nam govori „nećeš nikada uspjeti, nisi sposoban“. Duh Sveti, naprotiv, podsjeća na nešto potpuno drugo; „Božji si sin, Božja si kći, jedinstveno si stvorenje, odabrano, dragocjeno, uvijek voljeno; čak i ako si izgubio povjerenje u sebe, Bog u tebe ima povjerenja!“

Duh liječi sjećanja, pomiruje nas s prošlošću

Onomu tko prigovara da se njegovi brojni problemi, rane i brige ne rješavaju lakim utjehama, Papa odgovara da je On, Tješitelj, duh ozdravljenja i uskrsnuća i može preobraziti one rane u tebi koje te peku. Duh nas uči – objasnio je Papa – da ne uklanjamo sjećanja na osobe i situacije koje su nas povrijedile, nego da ih pustimo da žive u njegovoj prisutnosti. Duh liječi sjećanja vraćajući na vrh popisa ono što je važno: sjećanje na Božju ljubav, njegov pogled na nama. Tako uvodi red u život: uči nas da se prihvaćamo, da sebi praštamo, da se pomirimo s prošlošću, da počnemo iznova.

Razlučiti njegov glas

Duh Sveti nas uči i kojim putovima ići. Na križanjima života predlaže nam najbolji put kojim valja ići, zbog toga je važno znati razlučiti njegov glas od glasa duha zla – istaknuo je Papa te objasnio – Duh Sveti ti nikada neće reći da je na tvom putu sve u redu. Ne, ispravit će te i poticati da se promijeniš, da se boriš sa svojim lažima i dvoličnošću, iako to zahtijeva napor, unutarnju borbu i žrtvu. Zli duh, naprotiv, potiče te da uvijek radiš ono što želiš i voliš, te da vjeruješ da imaš pravo koristiti se svojom slobodom kako želiš. Ali poslije, kada ostaneš s prazninom u sebi, optuži te i baci na zemlju. Duh Sveti, koji te na putu ispravlja, nikada te ne ostavlja na zemlji, nego te uzima za ruku, tješi te i uvijek te ohrabruje.

Ogorčenost i pesimizam dolaze jedino od zloga

Kada vidiš da se u tebi pokreću ogorčenost, pesimizam i tužne misli, to nikada ne dolazi od Duha Svetoga – objasnio je Papa. Dolazi od zla koje se osjeća ugodno u negativnosti i zbog strategije potiče nesnošljivost, viktimizam, čini da osjetimo potrebu plakati nad sobom, a na probleme reagirati kritizirajući, prebacujući svu krivnju na druge. Čini nas nervoznima, sumnjičavima i plačljivima.

Duh Sveti nas, naprotiv, potiče da nikada ne izgubimo povjerenje i da uvijek počnemo ispočetka, tako da ćemo prvi započeti djelovati, ne čekajući da drugi započnu, te donoseći svima koje susrećemo nadu i radost, a ne jadikovanje; nikada ne zavidjeti drugima, nego se radovati njihovim uspjesima.

Vodi nas da volimo stvarnu Crkvu, ne onu idealnu

Osim toga, – nastavio je Papa – Duh Sveti je konkretan, a ne idealist; želi da se usredotočimo na ovdje i sada, jer mjesto na kojemu jesmo i vrijeme u kojemu živimo, mjesta su milosti. Duh zla nas, naprotiv, često usidri na prošlost, na žaljenje, nostalgiju, na ono što nam život nije dao. Ili nas pak projicira u budućnost, potičući strahove, iluzije, lažne nade. Duh Sveti nas vodi da volimo ovdje i sada; ne neki idealni svijet, idealnu Crkvu, nego ono što postoji, pod svjetlom sunca, u transparentnosti, u jednostavnosti.

Duh uči Crkvu kako hodati

I na kraju, Duh nas želi zajedno, osniva nas kao Crkvu i danas poučava Crkvu kako hodati. U svakom dobu Duh preokreće naše sheme i otvara nas svojoj novosti; uvijek poučava Crkvu životnoj potrebi da iziđe, fiziološkoj potrebi da naviješta, da ne ostane zatvorena u sebe; da ne bude stado koje jača ogradu, nego otvoreni pašnjak kako bi se svi mogli hraniti Božjom ljepotom; da bude gostoljubivi dom bez pregradnih zidova – istaknuo je Papa.

Svjetovni nas duh vodi samo u zaštitu vlastitih interesa

Svjetovni nas duh potiče da se usredotočimo samo na svoje probleme i interese, na snažnu zaštitu svoje nacionalne i skupne pripadnosti. Duh Sveti nas naprotiv potiče da zaboravimo sebe i da se otvorimo svima. Na taj se način Crkva pomlađuje – napomenuo je Papa.

Iako se čini da donosi podjelu, Duh stvara sklad

Na kraju je papa Franjo dodao da je zanimljivo kako Duh Sveti, koji ujutro na Pedesetnicu stvara podjelu jezika, ponašanja, te je autor graje, istodobno je i autor sklada. Dijeli različitošću karizmi, ali to je lažna podjela jer potom unosi sklad – rekao je Papa te istaknuo da je to bogatstvo Crkve. Stoga je potaknuo da pođemo u školu Duha Svetoga, da ga zazivamo svakoga dana, kako bi nas podsjetio da uvijek krećemo od Božjega pogleda na nama, da se krećemo u svojim odlukama slušajući njegov glas te da, kao Crkva, zajedno hodimo, poslušni Njemu i otvoreni prema svijetu.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram