Papa Franjo: DA usmenoj molitvi, i NE populizmu

21 travnja, 2021

Papa Franjo nam je upravo uputio iz Vatikana dvije važne poruke: da se molimo izgovaranjem riječi, i da ne popustimo populističkoj politici.

Usmena molitva nije molitva za djecu i za neuke, poručio nam je Papa Franjo. Neka riječi iz srca izlaze kroz naša usta, neka nam se usta miču dok izgovaramo riječi. Od najjednostavnijih zaziva koje nas je naučila crkva, do našeg osobnog tihog razgovora s Bogom.

Ne smijemo prezirati usmenu molitvu. Netko može reći da je to dječja molitva, molitva za neuke. Ja tražim mentalnu molitvu, meditaciju, isprazniti se kako bi Bog mogao doći. Molim vas, nemojte upasti u oholost kojom obezvrjeđujemo usmenu molitvu, molitvu jednostavnih, molitvu kojoj nas je Isus poučio: 'Oče naš, koji jesi na nebesima…' Riječi koje izgovaramo uzimaju nas za ruku; u nekim trenutcima vraćaju okus, probude i najuspavanija srca; ponovno vrate osjećaje koje smo zaboravili. Te riječi vode nas iskustvu Boga. I prije svega, one jedine, na siguran način, upućuju pitanja Bogu koja On želi čuti. Isus nas nije ostavio u magli. Rekao nam je: 'Vi, dakle, ovako molite', i poučio nas je molitvi Očenaša.

Također nas ja Sveti Otac pozvao da ne padamo pod utjecaj populističnih političara. To su oni koji grme s pozornice i viču "bum, tras, ubij, zakolji", i u čijim glavama nema kompromisa. Dobro znamo da i unutar jedne obitelji, pače, i unutar jednog bračnog para, budu dva različita mišljenja, i da nikad ne može biti samo kako je jedna strana zacrtala u svojoj glavi.

Ako je tako komplicirano već i kod samo jednog bračnog para doći do kompromisa, pa koliko onda tek kompromisa mora biti na nivou države! Pri tome, populističari redovito prozivaju u narodu i huškaju narod protiv svoji neistomišljenika, te umjetno stvaraju neprijatelje naroda (na primjer, imigrante). Problem je što kod velikog broja ljudi, takva politika huškanja izaziva mržnju prema drugoj strani (na primjer, prema imigrantima koji su također Božja djeca).

A mi kršćani ne smijemo mrziti, pače, moramo prihvaćati i ljubiti i neprijatelje. Zato je populizam velika opasnost za kršćane, pogotovu slabije obrazovane i nižeg staleža, jer oni očekuju od populista da im riješe njihove probleme. A probleme će ti kršćani riješiti sami na način da počnu koristiti darove Duha Svetoga, razum, znanje, te svoje ruke.

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram