Papa Franjo nas poziva da ljubimo kako je Isus ljubio

9 svibnja, 2021

Isus se prema nama ponaša kao prema prijateljima i od nas traži da prebivamo u njegovoj ljubavi – istaknuo je papa Franjo danas prije molitve Kraljice neba na Trgu svetoga Petra. Isus nam u evanđelju današnje liturgije, nakon što je sebe usporedio s trsom, a nas s lozom, tumači što je plod koji donose oni koji ostaju u njemu. Taj plod je ljubav (Iv 15,9-17) – rekao je Papa i primijetio – Ponovo rabi ključni glagol „ostati“. Poziva nas da ostanemo u njegovoj ljubavi, kako bi njegova radost bila u nama, a naša radost potpuna.

Pitamo se: koja je to ljubav u kojoj Isus kaže da ostanemo kako bismo imali njegovu radost? To je ljubav koja potječe od Oca, jer „Bog je ljubav“ – rekao je Sveti Otac i objasnio – Poput rijeke teče u Sinu Isusu i kroz njega dolazi do nas, njegovih stvorenja. Naime, Isus kaže: „Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas“. Ljubav koju nam Isus daruje, ista je ona kojom Otac njega ljubi; čista, bezuvjetna i besplatna ljubav. Dajući nam je, Isus se prema nama ponaša kao prema prijateljima, upoznajući nas s Ocem, i uključuje nas u samo svoje poslanje za život svijeta.

Kako se ostaje u toj ljubavi? Isus kaže: „Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi“ – rekao je papa Franjo i napomenuo – Isus je svoje zapovijedi sažeo u samo jednu: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio!“ Ljubiti kao Krist, znači služiti braći, kao što je On učinio perući noge učenicima. To znači izići iz sebe, odreći se svojih ljudskih sigurnosti i udobnosti, kako bismo se otvorili drugima, osobito najpotrebitijima. To znači biti na raspolaganju sa svime što jesmo i što imamo. To znači ljubiti ne riječima, nego djelima.

Ljubiti kao Krist znači reći 'ne' drugim „ljubavima“ koje nam svijet daje; ljubavi prema novcu, uspjehu i moći – rekao je Papa i nastavio – Ti nas prijevarni putovi udaljavaju od Gospodinove ljubavi i vode nas prema tome da sve više postanemo sebični, narcisoidni i bahati. A bahatost vodi prema izopačenju ljubavi, zlostavljanju drugih i trpljenju osoba koje volimo. Mislim na bolesnu ljubav koja se pretvara u nasilje i na mnoge žene koje su svakodnevno žrtve toga. To nije ljubav. Ljubiti kao što Gospodin nas ljubi, znači cijeniti osobu pokraj nas i poštovati njezinu slobodu, ljubiti je takvu kakva je, besplatno. Konačno, Isus od nas traži da prebivamo u njegovoj ljubavi; ne u svojim idejama, ne u „obožavanju sebe“, nego da napustimo želju za kontroliranjem i upravljanjem drugima, te da imamo povjerenja i da se darujemo drugima.

Kamo vodi to „ostati u Gospodinovoj ljubavi“? To nam je Isus rekao: „da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna“. Radost koju Gospodin posjeduje, jer je u potpunom zajedništvu s Ocem, također toliko koliko smo s njim sjedinjeni, želi biti u nama. Radost zbog spoznaje da nas Bog ljubi unatoč našim nevjerama, tjera nas da se s vjerom suočimo s kušnjama života, potiče nas da prođemo kroz krize kako bismo izišli bolji. Upravo je u življenju te radosti naše istinsko svjedočanstvo, jer radost je znak po kojem se kršćani razlikuju. Neka nam Djevica Marija pomogne ostati u Isusovoj ljubavi i rasti u ljubavi prema svima, svjedočeći radost uskrsloga Gospodina – rekao je na kraju Sveti Otac.  

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram