Papa Franjo: ‘Sveci nisu živjeli savršenim, nego revolucionarnim životima!’

1 studenoga, 2022

"Biti mirotvorci, biti sveci, nije naša sposobnost, to je njegov dar, to je milost", rekao je papa Franjo.

Na svetkovinu Svih svetih papa Franjo je u nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja istaknuo kako nas životi svetaca mogu nadahnuti da odvažno gradimo put mira kroz djela milosrđa, ljubavi i pravde, izvještava Vatican News.

Govoreći vjernicima okupljenima na Trgu svetog Petra, papa Franjo se osvrnuo na evanđelje na svetkovinu Svih svetih o blaženstvima (Mt 5,1-12), rekavši da ona služe kao „osobna iskaznica” za svece.

Umjesto stereotipnog stajališta da su svi sveci živjeli “savršenim” i “preciznim” životima, Papa je rekao da blaženstva pokazuju drugu stranu jednadžbe: sveci su živjeli radikalno “kontrakulturnim” i “revolucionarnim” životima.

Uzimajući primjer blaženstva “Blago mirotvorcima” (r. 9), Papa je rekao da je vrsta mira koju Isus donosi često vrlo različita od onoga što zamišljamo ili kako bismo željeli da se mir definira.

Često, istaknuo je Papa, definicija “mira” za nas znači da nas se ostavi na miru bez ikakvih smetnji ili problema. Umjesto toga, Isus poziva da djelujemo kao mirotvorci, gradeći mir kroz djela pravde i milosrđa. “Biblija govori o ‘sijanju mira’ jer ono klija iz tla života, iz sjemena našeg srca; raste u tišini, dan za danom, kroz djela pravde i milosrđa, kao što nam pokazuju sjajni svjedoci koje danas slavimo”.

Isusov život i život svetaca, nastavio je papa Franjo, pokazuju nam da “sjeme mira prvo mora umrijeti” da bi raslo i donijelo plod. “Mir se ne postiže osvajanjem ili porazom nekoga, nikada nije nasilan, nikada nije naoružan.”

Što netko mora učiniti da postane mirotvorac, upitao Papa Franjo, napominjući da iako svi imamo sposobnost izgovoriti oštre riječi ili imati agresivne misli, prvi korak da postanemo mirotvorac jest razoružati srce otvarajući se Isusu, stojeći pred njegovim križem i primajući od njega u ispovijedi oprost i mir. “Otuda počinjemo, jer biti mirotvorci, biti sveci, nije naša sposobnost, to je njegov dar, to je milost.”

Papa Franjo nastavio je pitajući želimo li u svom svakodnevnom životu unijeti mir ili nastojimo li unijeti bol, ogovaranje i kontroverze kroz svakodnevne postupke. Papa je istaknuo da je izgradnja mira briga za one na rubu, borba protiv nepravde i praštanje drugima. Oni koji grade put prema miru bit će, kako Isus kaže, na kraju nagrađeni na nebu i nazvani “djecom Božjom”. Iako se mogu činiti “neumjesnim” u današnjem svijetu, primijetio je Papa, mirotvorci na Nebu bit će najbliži Bogu. “Pobjeđuju oni koji vole svakoga i nikoga ne povrijede: kako kaže Psalam, ‘ima budućnosti za čovjeka mira’.”

Papa je zaključio nagovor zazivajući Djevicu Mariju, “Kraljicu svih svetaca”, da nam pomogne biti mirotvorcima u našim svakodnevnim životima.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram