Papa: Iziđimo s Uskrslim iz grobova naših strahova

18 travnja, 2022

Papa Franjo je u podnevnom nagovoru na Uskrsni ponedjeljak, prije molitve Kraljica neba, potaknuo vjernike da napuste grobove laži; uskrsli Isus nas želi učiniti svjedocima istine koja oslobađa.

Uskrsli želi da iziđemo iz grobova dvoličnosti. Tijekom podnevnoga nagovora prije molitve Kraljice neba, na osunčanom Trgu svetoga Petra, papa Franjo je upozorio na lažnost, prepreku na koju bi moglo naići naviještanje. Vojnici koji su čuvali grob bili su plaćeni velikom svotom novca kako bi lagali i rekli da su Isusovo tijelo ukrali njegovi učenici. Logika prikrivanja – upozorio je Sveti Otac – suprotstavlja se naviještaju istine. Pred uskrslim se Gospodinom nalazi taj drugi „bog“, novac koji sve prlja, sve uništava, zatvara vrata spasenja. U svakodnevnom životu postoji iskušenje obožavanja tog boga novca – istaknuo je Papa.

S pravom se sablažnjavamo kada, kroz vijesti, otkrijemo izmišljotine i laži u životu ljudi i u društvu. Ali, dajmo ime i lažnostima koje imamo u sebi! – potaknuo je. I stavimo te svoje neprozirnosti pred svjetlo uskrsloga Isusa. On želi iznijeti na svjetlo skrivene stvari, kako bi nas učinio transparentnim i sjajnim svjedocima radosti evanđelja, istine koja nas oslobađa.

Izići iz groba straha
Isus je pobijedio smrt. Ženama koje su otišle do groba kaže „ne bojte se“. On zna da naši strahovi proizlaze iz onog velikoga straha koji je smrt; strah od nestanka, gubitka voljenih osoba, bolesti, nemoći – napomenuo je Papa. „Ne boj se“; Gospodin to kaže pokraj groba iz kojega je izišao kao pobjednik da bi nas pozvao izići iz grobova naših strahova. Naši su strahovi poput groba, zakopavaju nas unutra.

On zna da je strah uvijek šćućuren pred vratima našega srca i da nam je potrebno ponovno čuti 'ne boj se'; na Uskrsno jutro kao i ujutro svakoga dana. Brate, sestro, koji vjerujete u Krista, ne bojte se! Isus ti kaže: Za tebe sam iskusio smrt, preuzeo sam na sebe tvoje zlo. Sada sam uskrsnuo kako bih ti rekao: Ovdje sam, s tobom, zauvijek. Ne boj se!

Idite i naviještajte
Isus nas oslobađa straha koji nas vodi do zatvaranja u sebe. Uskrsli nam daje da iziđemo i šalje nas naviještati drugima. One žene nisu bile najprikladnije i spremne navijestiti Uskrsloga – primijetio je Papa – ali Gospodinu to nije važno. Njemu je važno da se izlazi i naviješta. Jer, uskrsnu radost ne treba čuvati za sebe. Kristova radost jača darivajući ju, umnožava se dijeleći ju s drugima. Ako se otvorimo i nosimo evanđelje, naše se srce širi i pobjeđuje strah – rekao je papa Franjo.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram