Papa na općoj audijenciji: Kanada, pokorničko hodočašće – drugačije putovanje od ostalih

5 kolovoza, 2022

Papa Franjo ponovno je započeo s općim audijencijama nakon srpanjske stanke. Katehezu posvetio je svom nedavnom apostolskom pohodu Kanadi, pokorničkome hodočašću, gdje je prigrlio autohtone narode koji su stoljećima pretrpjeli nepravdu.

Prisjetivši se svog „pokorničkog hodočašća“ toj sjevernoameričkoj zemlji, u sklopu kojeg je posjetio među ostalim Edmonton, Quebec te arktički grad Iqaluit, Papa je kazao kako to bilo drugačije putovanje od ostalih.

„Naime, glavni motiv bio je susresti se s starosjedilačkim stanovništvom kako bih im izrazio svoju blizinu i svoju bol i zamolio oproštenje za zlo koju su im nanijeli mnogi kršćani, uključujući mnoge katolike, koji su u prošlosti surađivali u politikama prisilne asimilacije i oslobođenja koje su provodile vlade toga doba.“

U tome pogledu, objasnio je Papa, „u Kanadi je pokrenut proces koji ima za cilj ispisati novu stranicu“, te se želi nastaviti zajedno hoditi, uvijek bliže autohtonim narodima. Sveti je Otac istaknuo i kako je prigodno bilo geslo pohoda: „Hoditi zajedno“.

Razmišljanje, pokajanje, pomirenje

Dublji uvid, kazao je Papa, „pokazuje da su, s jedne strane, neki muškarci i žene u Crkvi bili među najodlučnijim i najhrabrijim pobornicima dostojanstva autohtonih naroda, stajući u njihovu obranu i pridonoseći poznavanju njihovih jezika i kultura“.

Međutim, s druge strane, „nažalost nije manjkalo onih koji su sudjelovali u programima za koje danas shvaćamo da su neprihvatljivi i protive se evanđelju“.

U tom smislu, ponovio je, radilo se o „pokorničkome hodočašću“. „Bilo je mnogo radosnih trenutaka, ali u cjelini gledano, smisao i ton bilo je razmišljanje, pokajanje i pomirenje“, kazao je Papa.

U Edmotonu, prisjetio se Sveti Otac, bilo je iskreno i bolno sjećanje na prošlost, koje se potom nastavilo u Quebecu s molbom za pomirenje, rođeno iz nade kroz Krista, a zaključeno u Iqaluitu s iskrenim povjerenjem u ozdravljenje koje je moguće snagom Uskrslog Gospodina koji sve čini novim.

Promicati izvorne kulture

Papa se susreo s autohtonim narodima Kanade – Prvim Narodima (First Nations), Métisima te Inuitima – kao i s mjesnom Crkvom i vlastima zemlje. Papa je tada ponovno potvrdio aktivnu spremnost Svete Stolice i tamošnjih katoličkih zajednica da promiču izvorne kulture, s odgovarajućim duhovnim putovima i s pozornošću na običaje i jezike narodâ. Upozorio je i na prisutnost kolonizacijskog mentaliteta koji se danas predstavlja pod raznim oblicima ideoloških kolonizacija, koje ugrožavaju tradiciju, povijest i vjerske veze naroda. Potrebno je ponovno uspostavljanje zdrave ravnoteže, sklada između modernosti i drevnih kultura, između sekularizacije i duhovnih vrijednosti, „a to izravno uključuje poslanje Crkve, poslane po svem svijetu svjedočiti i ‘sijati' sveopće bratstvo koje poštuje i promiče lokalnu dimenziju s njezinim brojnim bogatstvima (usp. enc. Fratelli tutti, 142-153)“, kazao je Papa.

Papa Franjo zaključio je katehezu molitvom: „Neka jakost i mirotvorstvo domorodačkih naroda bude primjer svim domorodačkim narodima da se ne zatvaraju, nego da pruže svoj nezaobilazan doprinos za svijet u kojem će biti više bratstva, svijet koji zna ljubiti stvorenje i Stvoritelja, u skladu sa svime stvorenim, u skladu sa svima vama“.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram