Papa: Politika je susret, razmatranje i djelovanje

17 svibnja, 2022

Papa je u audijenciju primio zajednicu Chemin Neuf te ih potaknuo na nastavak njihovog opredjeljenja za poticanje susreta i djelovanje na dobro čovječanstva.

Političko bratstvo zajednice Chemin Neuf okuplja mlade od 18 do 35 godina iz različitih zemalja i političkih kultura, potaknute istom strašću za opće dobro i siromašne, a željne političkog djelovanja prema srcu Božjem. Obraćajući se skupini njezinih članova u Vatikanu, Papa je promišljao o istinskom značenju politike za kršćane. Kako je rekao, politika je susret, razmatranje i djelovanje.

Umijeće susreta

Prije svega, rekao je, politika je umijeće susreta. Napominjući da se to svakako sastoji od otvorenosti prema drugima i prihvaćanju njihovih različitosti kao dijela dijaloga s poštovanjem, Papa je kazao kako za kršćane postoji nešto više. Naime, evanđelje zahtijeva da ljubimo svoje neprijatelje, a to znači da smo pozvani da političke susrete vidimo kao bratske susrete, posebno s ljudima koji se ne slažu s nama.

To je stav, nastavio je, koji zahtijeva promjenu načina na koji gledamo druge, pokazujući prihvaćanje i poštovanje. Bez takve promjene mišljenja, politika često riskira pretvoriti se u nasilno suprotstavljanje gdje ljudi pokušavaju nametnuti vlastite ideje i slijediti osobne interese u odnosu na opće dobro, suprotno načelu da „jedinstvo prevladava nad sukobom“ (usp. Evangelii Gaudium , 226-230).

Razmatranje

Politika je isto tako, iz kršćanskog stajališta, razmatranje. Kao kršćani prepoznajemo da politika se ne prakticira samo putem susreta, već kroz zajedničko razmatranje u potrazi za općim dobrom, ne samo kroz sudar različitih i nerijetko suprotstavljenih interesa, rekao je Papa. Ukratko, dodao je, cjelina je veća od svojih dijelova. Naš vlastiti kompas za unapređenje tog zajedničkog projekta je evanđelje, koje svijetu donosi duboko pozitivnu viziju čovječanstva kao voljenog od Boga, kazao je.

Stvarnost je važnija od ideje

Razmišljajući potom o djelovanju, Papa je rekao kako je sretan što uočava da se njihovo bratstvo ne zadovoljava samo time da bude forum za raspravu i razmjenu, već su usmjereni na konkretne oblike predanosti. Kao kršćani, uvijek moramo biti realni, suočavajući svoje ideje s teškom stvarnošću, kako ne bismo gradili na pijesku koji se prije ili kasnije pomakne, kazao je te dodao: nemojmo zaboraviti da su stvarnosti važnije od ideje.

Migranti i ekologija

Papa se prisjetio i posla koji zajednica obavlja u ime migranata i ekologije te je istaknuo kako cijeni činjenicu da su neki od njezinih članova odlučili živjeti zajedno u radničkoj četvrti Pariza, kako bi slušali glasove siromaha. To je kršćanski način uključivanja u politički život, naglasio je.

Susret, razmatranje, djelovanje: to je politički program u kršćanskom smislu, napomenuo je Sveti Otac, ponovivši apel da jedinstvo uvijek mora prevladati sukobe. Pozvao je prisutne da nastave svojim putem nasljedujući Isusa Krista i pozorno slušajući Duha Svetoga, kako bi se politika mogla prakticirati kao najviši oblik milosrđa, kako ju je definirao papa Pio XI.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram