Papa: Pratimo ukrajinski narod koji trpi pod bombama

3 ožujka, 2022

Na općoj audijenciji, u dan kada započinje korizma, Papa je upravio molitvu za Ukrajinu: snažno molimo Gospodina dar mira. Pozdravljajući poljske hodočasnike, podsjetio je kako je taj narod prvi pružio potporu Ukrajini, otvarajući Ukrajincima koji bježe od rata svoje granice, srca i kućna vrata.

Molitva je plodna brazda u koju valja sijati duh mira čak i usred ratnih užasa. Papine su riječi nakon kateheze na općoj audijenciji upućene ukrajinskom narodu, ali i onima koji pomažu izbjeglicama. Papa se posebno obratio Poljacima, kazavši kako su oni prvi pružili pomoć Ukrajini, otvarajući svoje granice, svoja srca i vrata svoga doma Ukrajincima koji bježe od rata. Velikodušno im pružate sve što im je potrebno kako bi živjeli dostojno, unatoč ovom dramatičnom trenutku. Duboko sam vam zahvalan i od srca vas blagoslivljam – dodao je Papa.

Potom je napomenuo kako je njegov pozdrav na poljskom jeziku pročitao franjevac Ukrajinac. Njegovi se roditelji u ovom trenutku nalaze u jednom mjestu u blizini Kijiva, u podzemnim skloništima kako bi se obranili od bombi. Ali, taj je franjevac ovdje s nama – istaknuo je Papa te dodao – Prateći njega, pratimo čitav narod koji trpi zbog bombardiranja, njegove stare roditelje, i brojne starije osobe koje su u skloništima pod zemljom kako bi se zaštitili. Nosimo u svojem srcu sjećanje na taj narod – potaknuo je papa Franjo.

Molimo za mir u cijelom svijetu
Korizma i mir, riječi su koje su pratile Papine pozdrave nakon kateheze. Naša molitva i post bit će molitva za mir u Ukrajini – rekao je Papa pozdravljajući vjernike francuskoga govornog područja, te podsjetio da mir u svijetu uvijek polazi od našega osobnog obraćenja, u nasljedovanju Krista. Svima želim da nas korizmeni hod koji danas započinjemo molitvom i postom za mir u Ukrajini – dodao je pozdravljajući hodočasnike engleskoga govornog područja – do radosti Uskrsa dovede srca pročišćenoga i obnovljenoga milošću Duha Svetoga. Započinjemo ovu korizmu u duhu pokore i molitve kako bismo izmolili Božje milosrđe nad sve nas i mir za cijeli svijet – rekao je pak Papa pozdravljajući vjernike njemačkoga jezika, dok je portugalske vjernike potaknuo da od Gospodina snažno mole dar mira.

Narod u bijegu
Više od 450.000 ljudi je – prema izvorima poljskih vlasti – do sada ušlo u Poljsku iz Ukrajine. Druge zemlje koje su se posebno zauzele u pomoći ukrajinskom narodu u ovim dramatičnim danima jesu Rumunjska, Moldavija, Slovačka i Mađarska. Caritasi tih zemalja u prvom su redu u organizaciji prihvata. Dolaze uglavnom žene, djeca i starije osobe. U Poljskoj su biskupijski Caritasi stavili na raspolaganje 2500 kreveta i aktivirali volontere za pružanje pomoći obiteljima primljenima u centrima koje su koje su pripremile javne vlasti. Katolička Crkva i Pravoslavna Crkva u Rumunjskoj pritekle su u pomoć izbjeglicama od prvoga dana rata. Za smještaj izbjeglica u Republici Moldaviji Caritas je otvorio tri centra s 500 kreveta. I Slovačka je primila tisuće izbjeglica. U Slovačku uglavnom dolaze žene i djeca – izvijestilo je slovačko Ministarstvo unutarnjih poslova – jer muškarci od 18 do 60 godina podliježu općoj mobilizaciji, te su obvezni ostati u Ukrajini kako bi se borili. Mađarska vlada je pak najavila da će primiti sve izbjeglice koji dolaze iz Ukrajine.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram