Papa predvodio Misu posvete ulja: Svećenici moraju držati pogled usmjeren na Krista

15 travnja, 2022

Papa Franjo pozvao je na Misi posvete ulja svećenike da njeguju milost upiranja pogleda u Isusa kako bi bolje služili Bogu i narodu.

Biti svećenik velika je milost, poručio je papa Franjo svećenicima na Veliki četvrtak, predvodeći u jutarnjim satima Misu posvete ulja u vatikanskoj bazilici. Podsjetio je kako je svećeništvo milost koja je prvenstveno za dobro kršćanskih vjernika, ne samo za svećenike.

Naš narod zaslužuje i treba da mu služe svećenici čiste savjesti, rekao je Papa u homiliji, pozivajući okupljeno svećenstvo da bude vjerno Bogu, dopuštajući da ih On voli i oprosti.

Pogled usmjeren na Krista
Usredotočivši se na odlomak iz evanđelja po Luki: Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega (Lk 4, 20), Papa je kazao kako kada Isus ponovno dođe na kraju vremena, svaki će pogled biti privučen prema raspetom i uskrslom Gospodinu, što će nas navesti da ga priznamo i štujemo. Prepoznat ćemo ga, napomenuo je, i prepoznat ćemo se onakvima kakvi zaista jesmo.

No i danas je potrebno da svećenici njeguju tu milost usmjeravanja pogleda prema Kristu, zahvaljujući Gospodinu za dane milosti, ali i donoseći pred njega naše kušnje s kojima se suočavamo kako bismo ih mogli nadvladati.

Prepoznavanje skrivenih idola
Papa je isto tako upozorio svećenike na tri „skrivena idola“ koja mogu oslabiti svećenička zvanja i otvoriti srce Zlomu te malo po malo odvajati od dobronamjerne prisutnosti pune ljubavi Isusa, Duha i Oca.

Prva je duhovna svjetovnost, kultura prolaznog koja se očituje u trijumfalizmu „bez križa“. Svjetovni svećenik, rekao je Papa, nije ništa drugo doli klerikalizirani poganin.

Drugo iskušenje je napraviti idola od brojeva, vidljivo u svećenicima opsjednutima statistikom. No ljudi se ne mogu svesti na puke brojke, upozorio je Papa. Božji se darovi ne mogu mjeriti prema tom kriteriju.

Na kraju, treća vrsta idolopoklonstva, povezana s prethodnom, vrsta je funkcionalizma koji se bavi samo učinkovitošću, ne ostavljajući mjesta otajstvu. „Funkcionalistički svećenici“, rekao je Papa, brinu o učinkovitošću vlastitih programa.

Iskorijeniti idolatriju
Samo Krist može razotkriti te idole – njihovu prisutnost, korijene, funkcioniranje, napomenuo je Papa te potaknuo svećenike da daju prostor Gospodinu da uništi te skrivene idole. Moramo ih biti svjesni, paziti, kako se korov tih idola koje smo skrivali u naborima naših srdaca ne bi ponovno rodio, upozorio je.

Homiliju na misi posvete ulja papa Franjo je zaključio molitvom za zagovor svetoga Josipa, čednoga oca, slobodan od skrivenih idola, kako bi oslobodio svećenike od posesivnosti te da budu obdareni milošću ustrajnosti u zadatku razlučivanja idola. Na taj način, kazao je Papa, s plemenitim srcem, moći ćemo se podrediti dobročinstvu koje smo po zakonu naučili.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram