Papa: Starije osobe valja poštovati i tako priznavati njihovo dostojanstvo

20 travnja, 2022

Na općoj je audijenciji Papa nastavio niz kateheza o starosti, te primijetio da u društvu često nedostaje osjetljivosti na to da se starijim osobama uzvrati primljena ljubav, i to s dužnom nježnošću i poštovanjem. Obitelji je pozvao da djecu približe bakama i djedovima i da ih ne zanemaruju kada žive u nekom staračkom domu ili domu za umirovljenike.

„Poštuj oca i majku“ – od te je zapovijedi pošlo razmišljanje pape Franje na općoj audijenciji srijedom, održanoj na Trgu svetoga Petra, uz podnaslov: ljubav prema proživljenom životu. Papa je tako nastavio niz kateheza posvećenih starosti koju se danas gleda u njezinoj krhkosti, izgubljenosti i potištenosti, razočaranosti i dvojbama, a često i u napuštenosti. Moramo učiniti sve kako bismo ju poduprli – napomenuo je Papa te primijetio – u našim se društvima još uvijek ne čini dovoljno.

Uzvratiti ljubav starijim osobama izražavajući im poštovanje

Stanja slabosti mogu se pojaviti u svim razdobljima života – napomenuo je – ali kada dotaknu stariju dob, kod drugih potiču neku vrstu navike, ako ne i smetnje, jer se smatra da je život „već proživljen“. Ljubav koja se ulaže u našu budućnost, ne vraća se istom snagom u život koji je iza nas – primijetio je – a to već govori o besplatnosti ljubavi koju roditelji dobro poznaju. Ali, moguće je uzvraćanje ljubavi u obliku poštovanja prema onima koji su nam prethodili, poštovanje zapečaćeno Božjom zapovijedi.

„Poštuj oca i majku“ svečana je obveza, prva po redu napisana na drugoj ploči deset zapovijedi. Nije riječ samo o vlastitom ocu i vlastitoj majci. Riječ je o generaciji i generacijama koje nam prethode, čiji odlazak može također biti spor i dugotrajan, stvarajući vrijeme i prostor dugotrajnoga suživota s drugim životnim dobima – istaknuo je Sveti Otac te objasnio – Drugim riječima, riječ je o starosti života.

Iz prezira starije osobe proizlaze strašne stvari

Poštovanje obuhvaća također nježnost i uvažavanje, pojmove koje danas definiramo riječju „dostojanstvo“ – rekao je Papa. Poštovati oca i majku, poštovati starije osobe, znači priznati dostojanstvo koje imaju – dodao je te istaknuo da u brizi o bolesnoj osobi ili onoj koja nije više samostalna može nedostajati poštovanje. Pritom je opisao neka ponašanja i situacije u kojima se zbog – kako je rekao – „pretjerane prisnosti“ gubi iz vida osjetljivost koja se pretvara u neuljudnost i nadmoćnost.

Kada se slabost kori, i čak kažnjava, kao da je krivnja – nastavio je – Kada izgubljenost i zbunjenost postanu prigoda za ismijavanje i agresivnost. Može se dogoditi čak i u obitelji, u staračkim domovima, kao i u uredima ili na otvorenim gradskim prostorima. Poticanje kod mladih, čak i neizravno, ponašanja podnošenja, pa čak i prezira, prema starijoj dobi, njezinim slabostima i nesigurnosti, navodi na strašne stvari. Među užasnim posljedicama Papa je spomenuo slučaj mladićā koji su zapalili jednoga beskućnika, ne vidjevši u njemu ništa drugo osim „ljudskog otpada“.

Poštovanje prema starom Noi

Prezir prema starijoj osobi nanosi sramotu svima – primijetio je papa Franjo te spomenuo priču o Noi, koja nas u tom smislu mnogo poučava. Stari Noa, heroj potopa i još uvijek vrijedan radnik, leži izvaljen nakon što je popio koju čašu previše. Već je star, ali je previše popio. Kako se zbog toga ne bi probudio u neprilici, djeca ga nježno pokrivaju, oborenih očiju, s velikim poštovanjem. Taj je tekst vrlo lijep i sve kaže o dužnom poštovanju prema starijim osobama. Prikriti slabosti starije osobe kako se ne bi osramotila.

Odgajati djecu da budu bliski s bakama i djedovima

Papa se potom osvrnuo na sadašnja društva te primijetio kako, unatoč materijalnim resursima stavljenima na raspolaganje starijim osobama, borba za uzvraćanje onog posebnog oblika ljubavi koji je poštovanje, još uvijek se čini slabom. Stoga je potaknuo da se učini više u svrhu potpore onima koji su osjetljivi na taj vrlo važan oblik civilizacije ljubavi.

U tom smislu – dodao je – slobodan sam savjetovati roditeljima: molim vas, približite djecu, mališane, mlade, starijim osobama, uvijek ih približavajte. I kada je starija osoba bolesna, malo izvan sebe, uvijek ih približavajte; neka znaju da je to naše tijelo, da je to ono što nam je omogućilo da sada budemo ovdje. Molim vas, nemojte udaljavati starije osobe. I ako nema druge mogućnosti osim da odu u dom za umirovljenike, molim vas, posjećujte ih i odvedite djecu da ih posjete.

Poštovanje prema proživljenom životu nije stvar za stare ljude; to je ponašanje koje će koristiti novim generacijama koje će naslijediti njegove najveće kvalitete. Riječ je – prema Papinim riječima – o pravoj kulturnoj revoluciji, za koju treba moliti pomoć Duha Svetoga.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram