Papa: Tradicija Crkve je u rastu

3 lipnja, 2022

Prije opće audijencije papa Franjo se susreo sa sudionicima konferencije o Globalnom obrazovnom paktu, projektu koji je pokrenuo 2019. godine: kriza koju proživljavamo može postati povoljan trenutak za ponovnu evangelizaciju smisla čovjeka, života, svijeta

Postoji velika istina koje smo nositelji i koju smo dužni svjedočiti i prenositi; trebamo naučiti živjeti sadašnju krizu s mladima i s njima ju prevladati – upozorio je papa Franjo govoreći sudionicima konferencije o Globalnom obrazovnom paktu, koju je organizirao Zbor za katolički odgoj, a koje je primio prije opće audijencije.

Krizama valja upravljati i moramo izbjeći da se pretvore u sukob. Krize te bacaju uvis, tjeraju te da rasteš; sukob te zatvara, on je alternativa, ali bez rješenja. Stoga je – prema Papinim riječima – vrlo važno odgajati za krizu. Kriza, dakle, može biti prikladan trenutak koji potiče da krenemo novim putovima – primijetio je te istaknuo – U naše vrijeme, u kojemu nas tehnologija i konsumizam nastoje učiniti korisnicima i potrošačima, kriza može postati povoljan trenutak za ponovnu evangelizaciju smisla čovjeka, života, svijeta; za vraćanje u središte osobe kao stvorenja koje je u Kristu slika i prilika Stvoritelja.

Enejin primjer

Papa Franjo je potom kao uzor predložio mitološki lik Eneje koji je, bježeći iz Troje u plamenu stavio na ramena staroga oca Anhiza te uzeo za ruku mladoga sina Askanija, odvodeći obojicu na sigurno. Spašava sebe, ali zajedno s ocem koji je njegova povijest i sinom koji je njegova budućnost. Tu sliku valja povezati s poslanjem odgojitelja koji su pozvani čuvati prošlost i pratiti mlade korake budućnosti – rekao je Papa.

Eneja ne uzima sa sobom dobra, nego samo oca i sina. Korijene i budućnost, obećanja – istaknuo je te upozorio na važnost ukorjenjivanja obrazovanja u prošlosti, bogateći ga dugotrajnim projektima. Nažalost – primijetio je – u Crkvi danas, umjesto da crpimo iz korijenā kako bismo išli naprijed, ide se unatrag, povlačimo se. To je povlačenje koje nas čini sektom, koje te zatvara, koje ti oduzima vidike, koje kaže da čuva tradiciju, ali mrtvu tradiciju – rekao je papa Franjo za kojega je, naprotiv, istinska kršćanska tradicija stalni rast, napredovanje zajedno s djecom.

'Ne' kulturi odbacivanja

Na kraju, ne treba zanemariti da je bitno odgajati za služenje, što znači štititi, odbijati iskušenja odbacivanja i marginaliziranja slabih slojeva društva. Kultura odbacivanja želi da vjerujemo da kada neka stvar više ne funkcionira dobro, da ju treba baciti i zamijeniti. Tako se radi s proizvodima široke potrošnje, a to je nažalost postalo mentalitet te se tako na kraju čini s ljudima. Naprotiv, krhkost je sinonim za dragocjenost; starije su osobe i mladi poput osjetljivih posuda koje treba pažljivo čuvati – istaknuo je papa Franjo.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram