Papa u podnevnom nagovoru: Želja za moći čini nas robovima

8 ožujka, 2022

U podnevnom nagovoru na Prvu korizmenu nedjelju papa Franjo se osvrnuo na odlomak iz Evanđelja koji govori o Isusovoj kušnji u pustinji; đavao se katkada prikazuje pod, naizgled, oblicima dobra ili svetih razloga. Papa je stoga upozorio da su posjedovanje stvari, moć i slava, otrov strasti u kojima se ukorjenjuje zlo.

Pohlepa i slava, posjedovanje, moć i uspjeh, sve je to „otrov“ koji nas čini opsjednutima, robovima, zbog kojega živimo prevareni. Moramo paziti – rekao je papa Franjo u podnevnom nagovoru na Prvu korizmenu nedjelju, u kojemu je razmišljao o odlomku iz Evanđelja koji govori o 40 Isusovih dana u pustinji, kada ga je đavao tri puta stavio na kušnju. Isti se đavao i nama predstavlja, nježnim očima, anđeoskim licem, a zna se čak prerušiti svetim, naizgled vjerskim motivima! – istaknuo je Papa. Moramo paziti, ne voditi dijalog s kušnjama koje se često predstavljaju pod prividnim oblikom dobra, i ne ulaziti u kompromise sa zlom.

Izabrati slobodu
Govoreći o Kristovu iskustvu u pustinji kroz koju ga je 40 dana vodio Duh Sveti, Papa je objasnio da pustinja predstavlja borbu protiv zavođenja zla, kako bismo naučili izabrati istinsku slobodu. Upravo kroz tu duhovnu borbu On odlučno potvrđuje kakav Mesija namjerava biti – primijetio je Papa te „izbliza“ – kako je rekao – razmotrio kušnje protiv kojih se bori Isus, a koje su iste koje i nas prate na putu života.

Otrov strasti
Đavao se dva puta obraća Isusu riječima: „Ako si Sin Božji…“. Odnosno, predlaže mu da iskoristi svoj položaj; najprije kako bi zadovoljio materijalne potrebe koje osjeća; potom kako bi povećao svoju vlast; i na kraju kako bi od Boga dobio čudesan znak – objasnio je. To je kao da je rekao: „Ako si Sin Božji, iskoristi to!“, odnosno misli na svoju korist.

To je zavodljiv prijedlog, ali vodi u ropstvo srca; čini nas opsjednutima snažnom željom da posjedujemo, sve svodi na posjedovanje stvari, na moć i slavu. To je srž iskušenja. To je otrov strasti u kojima se ukorjenjuje zlo. Pogledajmo u svoju nutrinu i otkrit ćemo da naša iskušenja uvijek imaju tu shemu, uvijek takav način djelovanja – rekao je Papa.

Odgovor na zlo je riječ Božja
Krist se na pobjednički način suprotstavlja privlačnostima zla. To čini odgovarajući na iskušenja riječju Božjom, koja kaže da ne iskorištava, da se ne koristi Bogom, drugima i stvarima poradi sebe, da ne iskorištava svoj položaj za stjecanje povlastica. Istinska sreća i sloboda nisu u posjedovanju nego u dijeljenju; nisu u iskorištavanju drugih nego u ljubavi prema njima; nisu u opsjednutosti vlašću, nego u radosti služenja.

Bez dijaloga s đavlom
Đavao, koji je lukav, uvijek se služi prijevarom – upozorio je Papa. Želio je uvjeriti Isusa da su njegovi prijedlozi korisni kako bi pokazao da je uistinu Sin Božji. Ali, Isus ne vodi dijalog s đavlom – istaknuo je – Isus nije nikada razgovarao s đavlom. Ili ga je otjerao dok je liječio opsjednute ili, u ovom slučaju kada je morao odgovoriti, odgovorio je riječju Božjom.

Ne valja nikada ući u dijalog s đavlom, lukaviji je od nas. Imamo se držati Božje riječi poput Isusa i uvijek odgovarati Božjom riječju. Na tom putu nećemo pogriješiti.

Ako popustimo njegovom laskanju, na kraju opravdavamo svoju prijetvornost maskirajući ju dobrim namjerama. Učinio sam čudne poslove, ali sam pomogao siromašnima; iskoristio sam svoju ulogu – političara, vladara, svećenika, biskupa – ali i u svrhu dobra; popustio sam svojim instinktima, ali nisam nikoga povrijedio – rekao je Papa dajući te primjere te upozorio – Molim vas, sa zlom nema kompromisa! S đavlom nema dijaloga!

Bez nagodba
S iskušenjem se ne smije razgovarati – ponovno je istaknuo – ne smijemo pasti u san savjesti koji kaže: u konačnici, nije to ništa ozbiljno, svi tako rade! Odnosno, ne smijemo misliti da nije ozbiljno. Pogledajmo Isusa – potaknuo je Papa – koji ne traži nagodbe, ne sklapa sporazume sa zlom. Đavlu suprotstavlja riječ Božju i tako pobjeđuje iskušenja.

Neka ovo korizmeno vrijeme i za nas bude vrijeme pustinje. Odvojimo si prostor za tišinu i molitvu. Malo će nam dobro doći; zaustavimo se u tim prostorima, pogledajmo ono što nas uznemiruje u našem srcu, našu unutarnju istinu, onu za koju znamo da se ne može opravdati. Budimo u sebi jasni, stavljajući se pred riječ Božju u molitvi, kako bi u nama došlo do blagotvorne borbe protiv zla koje nas čini robovima, do borbe za slobodu – rekao je na kraju papa Franjo.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram