Papin nagovor: Moliti za one koji su loše postupali s nama

22 veljače, 2022

Traži li Isus u evanđelju današnje liturgije nešto nemoguće, nepravedno? Papa se toga pitanja dotaknuo u nedjeljnom nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, te istaknuo kako Gospodin kada nešto traži, spreman je i dati, a da Isusov primjer na nepravednom suđenju može i nama biti poticaj kako „pružiti drugi obraz“ u situacijama kada nam je učinjeno zlo.

Isus daje neke osnovne životne smjernice učenicima u evanđelju današnje liturgije, primijetio je Papa. Gospodin govori o najtežim situacijama – kada smo suočeni s neprijateljima, s onima koji nam pokušavaju nauditi. U takvim slučajevima Isusov je učenik pozvan ne prepustiti se instinktu i mržnji, već da ide dalje od toga. Isus poručuje: „Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima“ (Lk 6, 27). Još konkretnije, dodao je Papa, poziva da „onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi“ (Lk, 6, 29). Kada čujemo ovo, čini nam se da Gospodin traži nemoguće, kazao je Papa.

Isusova blagost

No, traži li Bog uistinu nemoguće i nepravedne stvari? Sveti Otac pozvao je na promišljanje o Isusovoj reakciji kada tijekom pasije u nepravednom suđenju dobiva pljusku od stražara. Pružati drugi obraz, objasnio je Papa, ne znači trpjeti u tišini, prepustiti se nepravdi. Isus stražara traži račun za nepravdu koja mu je učinjena, obrazloženje. Isus tim pitanjem osuđuje što je nepravedno, no čini to bez ljutnjebez nasilja, već s ljubaznošću. Ne želi potaknuti svađu, nego ublažiti ogorčenost, pokušava zajedno ugasiti mržnju i nepravdu, vratiti brata koji je krenuo krivim putem. Isusova blagost snažniji je odgovor od pljuske koju je dobio, naglasio je Papa.

Vođen ljubavlju

Pružanje drugog obraza nije povlačenje gubitnika, već djelovanje onoga koji ima veću nutarnju snaguPružiti drugi obraz znači dobrim pobijediti zlo, što čini pukotinu u srcu neprijatelja, razotkrivajući apsurdnost njegove mržnje. To nije vođeno kalkulacijom, nego ljubavlju, naglasio je Sveti Otac te dodao – Isusova ljubav je ta koja u našem srcu omogućuje da činimo stvari poput njega, koji odbacuje svaku osvetu.

Gospodin rado daruje snagu za ljubav

Je li uopće moguće da čovjek zavoli svoje neprijatelje? Papin je odgovor potvrdan. No, to ne bi bilo moguće da ovisi samo o našim snagama. No, podsjetimo se, kada Gospodin nešto traži, to nam želi i dati. Nikada nije tražio nešto što On već prije nije dao, rekao je Sveti Otac – Kada mi kaže da volim svoje neprijatelje, želi mi dati sposobnost da to učinim. Bog nam rado daje snagu za ljubav, koja nije stvar, nego Duh Sveti, dodao je. Snaga ljubavi je Duh Sveti te s Isusovim duhom možemo na zlo odgovoriti dobrim, možemo ljubiti one koji nam čine zlo. To čine kršćani. Kako je tužno kada ljudi i narodi, ponosni što su kršćani, vide druge kao neprijatelje i misle da ratuju jedni protiv drugih, istaknuo je.

Molitva za one koji su nam učinili nešto nažao

Papa Franjo nedjeljni je nagovor zaključio pozivom da vjernici pomisle na osobu koja im je učinila nešto nažao. Ako smo u sebi to možda zamjerili, stavimo uz ogorčenost sliku Isusa, krotkog za vrijeme suđenja. Potom, Papa je kazao kako treba tražiti Duha Svetoga da djeluje u srcu, a na koncu se pomoliti za tu osobu. Molitva za one koji su loše postupali s nama prvi je korak pretvaranja zla u dobro, kazao je Papa, zazivajući zagovor Blažene Djevice Marije kako bi pomogla da budemo djelatnici mira prema svima.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram