Papina molitvena nakana za ožujak: Da kršćani znaju uvijek promicati zaštitu života

10 ožujka, 2022

Papina molitvena nakana za ožujak, koju je objavila Papina svjetska molitvena mreža putem videoporuke posvećena je za pronalazak kršćanskih odgovora na bioetičke izazove, kako bi kršćani pred njima znali uvijek, molitvom i društvenim djelovanjem, promicati zaštitu života.

Jasno je da je znanost napredovala te nam bioetika danas postavlja niz problema na koje moramo odgovoriti: ne možemo sakriti glavu u pijesak poput noja, ističe Papa u poruci. Biotehnološke se promjene uvijek moraju koristiti polazeći najprije od poštivanja ljudskog dostojanstva.

Primjerice, objašnjava Sveti Otac, ljudski se embriji ne mogu tretirati kao jednokratni, otpadni materijal – i oni su žrtve današnje kulture odbacivanja. To se ne smije. Tako se širi ta kultura koja toliko škodi, kazao je.

Ne možemo dopustiti da ekonomska dobit uvjetuje biomedicinska istraživanja, dodaje papa Franjo.

Moramo razumjeti duboke promjene koje se događaju uz još dublje, još suptilnije razlučivanje. Nije riječ o zaustavljanju tehnološkog napretka. Ne, u pitanju je njegova pratnja, naglašava Papa. Riječ je o zaštiti ljudskog dostojanstva i napretka. Drugim riječima, ne možemo ljudskim dostojanstvom platiti cijenu napretka. Te dvije stvari idu zajedno, u skladu zajedno, poručuje.

Suočeni s novim izazovima koje predstavlja bioetika, molimo se da kršćani svojom molitvom i svojim društvenim djelovanjem promiču obranu života, zaključuje Sveti Otac.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram