Prihvatimo otvorena srca Gospodinov poziv na obraćenje

22 ožujka, 2022

U evanđelju današnje liturgije govori se o vijestima koje navode Isusa da objasni kako nezgode i nesreće ne valja pripisivati Bogu; na isti način – objasnio je Papa u podnevnom nagovoru – strašni događaji ovih tjedana nisu kazna Svemogućega. Grijeh je taj koji uzrokuje smrt; naša sebičnost razara odnose; naše pogrješne i nasilne odluke potiču zlo. Pravo je rješenje obraćenje, otvaranje logici evanđelja.

Dok tragične vijesti prate ove dane, a mi se osjećamo nemoćnima pred zlom, papa Franjo daje odgovore na brojna pitanja koja se nameću spontano: Je li to možda Božja kazna? Je li On taj koji šalje rat ili pandemiju kako bi nas kaznio zbog naših grijeha? Zašto Gospodin ne intervenira?

Zlo ne dolazi od Boga
Moramo biti oprezni – upozorio je Papa. Kada nas pritišće zlo mogli bismo izgubiti bistrinu te, da bismo pronašli jednostavan odgovor na ono što si ne možemo objasniti, na kraju krivimo Boga, pripisujući mu svoje nezgode i nesreće svijeta. Mnogo puta otuda dolazi ružna i loša navika bogohuljenja – dodao je. Međutim, On nas uvijek ostavlja slobodnima, nikada ne intervenira namećući se, nego nudeći se; nikada ne rabi nasilje i, štoviše, trpi zbog nas i s nama! Zlo nikada ne može doći od Boga, jer ne postupa s nama prema našim grijesima nego prema svojemu milosrđu. To je Božji stil – istaknuo je Papa.

Ali, umjesto da okrivljujemo Boga, kaže Isus, trebamo pogledati svoju nutrinu; grijeh je taj koji potiče smrt; naša sebičnost razara odnose, naše pogrješne i nasilne odluke potiču zlo. Zato Gospodin nudi pravo rješenje, obraćenje. Ako se ne obratite – kaže – svi ćete slično propasti. Hitan je to poziv, posebno u ovo korizmeno vrijeme. Prihvatimo ga otvorena srca. Obratimo se od zla, odrecimo se grijeha koji nas zavodi, otvorimo se logici evanđelja; jer, gdje vladaju ljubav i bratstvo, zlo više nema moć! - istaknuo je Papa.

Bog je s nama strpljiv
Obraćenje je, dakle, put kojim čovjek mora ići u odnosu na grijeh. Ali, papa Franjo kaže da Bog poznaje i ljudsku slabost. Budući da Isus zna da nije lako obratiti se i želi nam u tomu pomoći. Zna da više puta padamo u iste pogrješke i iste grijehe; da se obeshrabrujemo i možda nam se čini da je naše zauzimanje za dobro uzaludno u svijetu u kojemu se čini da vlada zlo, ohrabruje nas prispodobom koja govori o Božjem strpljenju prema nama – objasnio je Papa. To je prispodoba o stablu smokve koje ne donosi plod, ali koje ne treba posjeći nego mu se daje još vremena, još jedna prilika. Rado mislim – dodao je – kako bi lijepo ime za Boga bilo „Bog druge prilike“; on nam uvijek daje drugu priliku, uvijek. Takvo je njegovo milosrđe.

To Gospodin čini s nama; ne odvaja nas od svoje ljubavi, ne obeshrabruje se, ne umara se nježno nam vraćati povjerenje. (…) Bog vjeruje u nas! Pouzdaje se u nas i strpljivo nas prati. Ne obeshrabruje se nego uvijek polaže nadu u nas. Bog je Otac i gleda te kao otac; kao najbolji otac, ne vidi rezultate koje još nisi postigao, nego plodove koje ćeš još moći donijeti; ne uzima u obzir tvoje nedostatke, nego potiče tvoje sposobnosti; ne zadržava se na tvojoj prošlosti, nego s pouzdanjem ulaže u tvoju budućnost – rekao je Papa.

Nagovor je završio ponavljajući da nam je Bog blizu, svojim milosrđem i nježnošću, jer njegov je stil blizina, te potaknuo vjernike da mole Djevicu Mariju da nam dade nadu i hrabrost te da u nama rasplamsa želju za obraćenjem.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram