Priopćenje s redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9 studenoga, 2021

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su 4. i 5. studenog 2021., u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu, svoje 82. redovito zasjedanje. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK-a BiH, a sudjelovali su članovi Biskupske konferencije BiH, objavila je Katolička tiskovna agencija.

Također su sudjelovali delegat Hrvatske biskupske konferencije, mons. Milan Stipić, vladika križevački, i delegat Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, mons. Ivan Štironja, biskup kotorski, te izvijestili o najvažnijim crkvenim događanjima u svojim zemljama. Biskupima se na početku zasjedanja pridružio i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH, mons. Amaury Medina Blanco, prenijevši izraze zahvalnosti nadbiskupa Luigija Pezzuta koji je nedavno završio svoju službu apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini.

Biskupi su saslušali izvještaje svojih delegata: s plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održanog u Rimu od 23. do 26. rujna, kojim je obilježena 50. obljetnica postojanja toga Vijeća, sa 63. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije održanog od 19. do 21. listopada 2021. u Zagrebu, i s 19. skupštine Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica u BiH i Redovničkih dana koji su održani 4. rujna 2021. u Međugorju.

Biskupi su se osvrnuli na svoj susret s profesorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i s odgojiteljima bogoslovne zajednice, održanog 4. i 5. srpnja 2021. u glavnom gradu BiH, tijekom kojeg je, između ostalog, bilo riječi o dužnoj suradnji između Bogoslovije i Teološkog učilišta te o iznalaženju najboljih načina da se odgovori na aktualne izazove. Razmotrili su također prijedloge profesora i odgojitelja iznesene na spomenutom susretu, a bilo je riječi i o organiziranju propedeutske godine za svećeničke kandidate koji prije dolaska u Bogoslovno sjemenište nisu boravili u malom sjemeništu. Pastiri mjesnih Crkava u BiH i ovom prigodom zahvaljuju profesorima i odgojiteljima za trajno nastojanje oko odgoja i izobrazbe svećeničkih kandidata i drugih studenata i studentica. Svjesni činjenice smanjenja broja svećeničkih kandidata, potiču svećenike, redovnike i redovnice na svet život i rad na buđenju novih duhovnih zvanja. Također potiču sve katoličke obitelji na otvorenost životu i na molitvu, kao i na aktivno sudjelovanje u životu Crkve te davanje potpore onim svojim članovima koji se odluče krenuti putem svećeništva ili redovništva. Dogovorili su i da susret članova Biskupske konferencije BiH s profesorima i odgojiteljima bude održavan svake godine na blagdan svetih slavenskih apostola Ćirila i Metoda, 5. srpnja.

Biskupi su odobrili Pravilnik o sukobu interesa i Pravilnik o sigurnom zapošljavanju Caritasa Bosne i Hercegovine.

Posebnu pozornost sudionici zasjedanja su posvetili prvoj i drugoj etapi Sinodalnog hoda u biskupijskim zajednicama i na razini biskupskih konferencije koji su predviđeni kao priprava za XVI. redovitu Biskupsku sinodu u Rimu 2023. godine na temu: 'Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje'. Upoznati su sa završnim procesom Prve sinode Vrhbosanske nadbiskupije, koja će biti zatvorena 8. prosinca 2021., nakon čega će se ova mjesna Crkva uključiti u spomenuti Sinodalni put sveopće Crkve. Također su detaljno upoznati s pokretanjem prve etape Sinodalnog puta u drugim biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini u skladu s crkvenim smjernicama. Potiču sve svećenike, redovnike, redovnice i sve ostale vjernike da se uključe u Sinodalni hod svojih mjesnih Crkava kako bi i Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini dala svoj doprinos sveopćoj Crkvi na planu izgradnje zajedništva i ostvarenje poslanja koje joj je povjerio Krist Gospodin.

Biskupi su upoznati i sa završnim pripremama za Đakonsku pastoralnu godinu koja će započeti 9. studenog 2021. prigodnim predavanjima u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih 'Ivan Pavao II.' u Sarajevu za đakone svih biskupija i redovničkih provincija u BiH.

Nakon što je Hrvatska biskupska konferencija, na svom 63. plenarnom zasjedanju održanom od 19. do 21. listopada 2021. u Zagrebu, usvojila prijevod novih litanijskih zaziva, biskupi određuju da isti prijevodi u Lauretanskim litanijama i u Litanijama sv. Josipa važe i za područje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Spomenute Litanije s prijevodom novih zaziva bit će ovih dana objavljene.

Biskupi izražavaju svoju zabrinutost zbog neodgovornoga ponašanja i nepromišljenih izjava pojedinih političkih predstavnika, koji takvim svojim djelovanjem izazivaju osjećanje nesigurnosti i straha kod ljudi. Sve, koji kao izabrani predstavnici sudjeluju u vlasti i donose odluke, i sve koji oblikuju medijski prostor, biskupi pozivaju da se suzdrže od teških riječi i uvreda i da poštuju pojedinačna i kolektivna prava ljudi, konstitutivnih naroda i manjinskih skupina. Očekuju također da, radi uspostave društvene sloge i pronalaženja pravednog izbornog sustava i radi provođenja potrebite ustavne i zakonske reforme, svoju pomoć pruže i predstavnici međunarodne zajednice. Tu reformu zahtijeva pravda i radi toga da bi se otklonila svaka pravna i stvarna mogućnost preglasavanja, manipulacija i dominacije, i da bi se pronašao zakonski sustav i rješenje koje će osigurati poštovanje ljudskih prava i dostojanstva u kojemu će svaki narod i manjinska skupina sama birati i imati svoje predstavnike. A dijalog je jedini moralno prihvatljiv način koji izabrani predstavnici moraju slijediti u pregovorima radi pronalaženja rješenja. Potrebno je to također radi ispravljanja nepravda i stvaranja osjećaja sigurnosti, radi podržavanja poduzetničke klime i otvaranja radnih mjesta, posebice za mlade.

Dogovoreni su sljedeći termini zasjedanja Biskupske konferencije BiH tijekom 2022. godine: 18. i 19. ožujka 2022. u Mostaru koje će završiti večernjim misnim slavljem na svetkovinu sv. Josipa 19. ožujka u katedrali Marije Majke Crkve; 13. i 14. srpnja u Banjoj Luci, koje će završiti 15. srpnja euharistijskim slavljem u katedrali sv. Bonaventure te 4. i 5. studenog u Sarajevu, koje će započeti 3. studenog zajedničkom Euharistijom u katedrali Srca Isusova. Dogovoreno je i da IX. međudekanski susret u BiH bude održan 28. travnja 2022. u Nadbiskupijskom sjemeništu 'Petar Barbarić' u Travniku, a Obiteljski dan u BiH 31. srpnja 2022. u Kupresu, te Susret svećenika u BiH 1. lipnja 2022. na području Banjolučke biskupije.

U srijedu 3. studenog 2021. biskupi su slavili svetu Misu u katedrali Srca Isusova. Predsjedao je kardinal Puljić, a propovijedao je biskup Ivan Štironja. U četvrtak 4. studenog biskupi su slavili Euharistiju u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i susreli se s bogoslovnom zajednicom. Predsjedao je kardinal Puljić, a prigodnu propovijed uputio je vladika Milan Stipić.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram