Razum i mudrost su veliki darovi Duha Svetoga

17 srpnja, 2021

Razum i mudrost su neprocjenjivi darovi Duha Svetoga i moramo se uvijek, ali baš uvijek moliti da nas Bog obasipa tim darovima.

Vrlo često niti ne razmišljamo o tim darovima, ali zaustavimo se na trenutak! Razmislimo! Na primjer, razum. Razum je dar Duha Svetoga koji nam daje da shvatimo situaciju u kojoj se nalazimo bez emocija. Ako upotrijebimo emocije, izgubimo razum. Vrlo često u društvu, pogotovo demokratskom društvu gdje je dozvoljeno slobodno razmišljati, ljudi kao da zaboravljaju koristiti razum.

Jao čovjeku bez razuma! Izuzetno intenzivno se treba posvetiti molitvi da ga Bog obdari razumom, te da počne razmišljati kako Bog to traži, a ne kako čovjek misli da zna. Jao čovjeku koji misli da je u pravu po svom nahođenju, ili po svom razmišljanju.

Ista stvar za dar Duha Svetoga mudrost. Kad ti je Bog dao taj veliki dar da mudro razmišljaš i iznad svega da znaš o ćemu govoriš. Znanje je neprocjenjivi dar Duha Svetoga. Isto kao i savjet.

Ali mi ih jednostavno ne koristimo! A da problem bude veći, mi mislimo da znamo! Zapravo ne znamo, i ne znamo da ne znamo. Takvi smo najopasniji, sasvim beskorisni u našoj okolini, a za društvo smo opasni radi svog neznanja, odnosno radi našeg razmišljanja da znamo, a zapravo ne znamo.

Izuzetno je važno moliti Boga da ti podari ta četiri velika dara mudrost, razum, znanje i savjet. Također je izuzetno važno da prestanemo misliti da znamo, i da se shodno tome prestanemo javljati za riječ. Molimo se da nas Duh Sveti prosvijetli, da nam pokaže kako stvari zapravo stoje, i da napokon počnemo razmišljati.

U tome nam treba i peti dar Duha Svetoga, a to je jakost. Jer ponekad nam je život toliko intenzivan da ne uspijevamo razmišljati, pa ishitreno i nepromišljeno govorimo i djelujemo.

Strah Božji i pobožnost su nam još i dva lakša, ali vrlo moćna dara Duha Svetoga.

Molimo se dragom Bogu da nam da razuma i mudrosti, te da se trenutno prestanemo javljati za riječ ako ne znamo ili ako mislimo da znamo, te da prestanemo djelovati u neznanju. Da se posvetimo proučavanju, razumijevanju, razmišljanju. Na taj način ćemo početi koristiti ove izuzetno velike darove Duha Svetoga: razum, mudrost, znanje, savjet.

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram