Rim - vječni grad

27 ožujka, 2021

Posjetili smo Rim i po tko zna koji put ostali impresionirani ljepotom ovog grada. Bilo da govorimo o kršćanskom Rimu s veličanstvenim crkvama, ili o antičkom Rimu s impresivnim građevinama ili o Dolce Vita Rimu s romantičnim piazzama - Rim obara s nogu.

Kako smo u Rimu bili u jeku pandemije, u Ožujku 2021, nije bilo turista, tako da smo mogli sve posjetiti puno detaljnije, i bez gužvi. Prva stanica nam je bez iti malo razmišljanja bio Vatikan. Impresivan je pristup Vatikanu, kroz modernu ulicu Via della Conciliazione, Naime, već s dna ulice se nazire bazilika svetog Petra. Trg svetog Petra nam je svima dobro poznat, i koji smo bili u Rimu i koji nismo bilo. Zatim smo se uputili ravno u baziliku svetog Petra. Prije se moglo ući u baziliku ravno s trga, međutim otkad je situacija u svijetu postala komplicirana radi terorizma, za ući u baziliku se prvo mora proći sigurnosna kontrola. Već a ulasku u baziliku čovjek ostaje bez daha radi same veličine građevine. A kad se tek krene u otkrivanje umjetničkog blaga, nema kraja divljenju!

Na samom početku bazilike, lijevo se nalaze dvije, meni možda i najinteresantnije točke. Prva je poznato Michelangelovo djelo Pieta' (Djevica koja u naručju drži mrtvog Krista), a druga, odmah nakon Pieta' je grob svetog Pavla Ivana drugog. Ima međutim bazilika još mnogo toga vrijednoga za vidjeti. Ako vas interesira možete se spustiti i u kriptu, gdje se nalaze grobovi mnogih Papa, a među njima centralno mjesto zauzima prvi Papa, Sveti Petar. Svakako valja popeti se i na kupolu bazilike s koje puca prekrasan pogled na cijeli grad, a iznad svega jer možete vidjeti kako izgledaju Vatikanski vrtovi. U Vatikanu još vrijedi vidjeti i Vatikanske muzeje. Dugo ćete stajati u redu za ući u Vatikanske muzeje, ali uistinu vrijedi. Tu se nalaze djela največih svjetskih umjetnika, a umjetnine koje se ovdje nalaze su među najvrjednijima na cijelom svijetu.

Kad napuštate Vatikan, valja vam ići preko tvrđave i mosta svetog Anđela. Ova tvrđava je nekoć bio grob starog rimskog cara Hadrijana, a most koji ovdje povezuje dvije strane Tibera je najljepši most od svih mostova koji premošćuju Tiber. A s druge strane Tibera se nalazi onaj Rim kojeg ja nazivam Dolce Vita Rim. To je Rim gdje Anita Ekberg skakuće u Fontani di Trevi i gdje se Audrey Hepburn vozi na Vespi po ulicama Rima. U Dolce Vita Rimu se nalaze prekrasne piazze (trgovi), gdje Rimljani izlaze u večernju šetnju i na sladoled. Tu nalazimo prekrasnu Piazzu Navona, zatim Piazza della Rotonda gdje se nalazi Panteon. Malo dalje i eto nas na čuvenoj fontani di Trevi,a za niti deset minuta smo na Španjolskom trgu gdje se nalaze impresivne španjolske stube. Obavezno se zaustavite ne nekom od ovih trgova i popijte capuccino, te nakon što se odmorite uzmite si sladoled, i opet u šetnju!

Antički Rim impresionira. Tamo gdje se nalazi Il Vittoriano, oltar domovine, točno iza njega se nalazi Kapitol, nekadašnji administrativni centar starog Rima. A s Kapitola puca pogled na glavni trg antičkog Rima, Foro Romano. S druge ceste se nalazi još mnogo impresivnih trgova, zgodno nazvani "Carski trgovi", Fori Imperiali. Naime, svaki car je htio nadodati gradu svoj "pečat", u vidu trga. Na dnu ulice se nalazi jedan od najprepoznatljivijih slika Rim, Kolseum. Možemo se prošetati kroz obližnji brežuljak Palatin, nekadašnja rezidencijalna četvrt Rima, pa da vidimo gdje su živjeli Rimljani više klase. Posvuda oko nas ostaci starog Rima, Konstantinov luk, Karakaline terme, Neronova Domus Aurelija, Dioklecijanove terme,... Ma nema kraja bogatstvu starog Rima!

Posjet svakog kršćanina Rimu je nešto nezaboravno. Broj crkava, njihova veličina, te blaga koja te crkve imaju, čovjeka ne može ne impresionirati. U Rimu se nalazi prva crkva posvećena Gospi, bazilika Svete Marije Snježne (Santa Maria Maggiore), zatim imamo baziliku svetog Ivana Lateranskog, kao i baziliku svetog Pavla van zidina. Ove tri bazilike, zajedno s bazilikom svetog Petra čine četiri najvažnije crkve koje su cilj baš svakog kršćanina u Rimu. Ali imamo i pregršt drugih izuzetno važnih crkava. Tu se nalazi crkva svetog križa iz Jeruzalema, s mnoštvom relikvija koje je carica sveta Helena donijela iz Svete Zemlje. Zatim imamo važnu baziliku svetog Sebastijana, uzdignuta nad starokršćanskim katakombama. U blizini se nalazi i mala crkva, jedina koja ima upitnik u svom imenu, crkva Quo Vadis Domine, crkva "Gospodine kamo ideš?". Tradicionalno, ovdje se obilježava događaj kad je sveti Petar bježeći iz Rima od smrti susreo uskrslog Krista, te je sveti Petar pitao Krista "kamo ideš Gospodine?".

Crkva svetog Petra u Lancima je izuzetno interesantna radi veliko Michelangelovog umjetničkog djela, Mojsija. A u blizini se nalazi i crkva "na tri kata", crkva svetog Klementa. Nama je interesantna crkva svetog Klementa jer se ovdje nalazi grob svetog Ćirila (ne i svetog Metoda), jednog od dvojice braće slavenskih apostola. Ne čudi zato što je u Republika Hrvatska stavila ploču nad grobom svetog Ćirila, u čast dvojice braće slavenskih misionara. U Trastevereu imamo lijepu crkvu svete Cecilije, zaštitnice pjevača, a dvije crkve koje valja posjetiti radi izuzetne umjetničke vrijednosti su Sveti Luis od Francuza te crkva svete Marije od naroda jer u obje crkve se nalaze djela velikog Caravaggia, procijenjeni u bescjenje. A u crkvi svete Marije od pobjede imamo prekrasan, da ne kažem legendaran Berninijev prikaz svete Tereze Akvilske.

Odite se prošetati na jedan od rimskih brežuljaka Gianicolo ili Pincio, s oba pucaju prekrasni pogledi na gradske trgove, kupole, ulice. Odite u muzej Villa Borghese i Kapitolijske muzeje. Posjet katakombama bi trebao biti neizostavan, jer tu možemo pratiti početke kršćanstva. Suprotno uvriježenom mišljenju, kršćani se nisu skrivali u katakombama. Katakombe su bile kršćansko groblje i ništa drugo. Nalazile se su van gradskih zidina jer u starom Rimu nitko nije smio biti pokopan unutar gradskih zidina. U blizini katakomba, započinje najbolje očuvana stara rimska cesta Appia Antica, valja prošetati se ovom cestom koja je pretvorena u park, i nema prometa po starim rimskim pločama. Ambijentu svakako pridonose čempresi i borovi, kao i mnogobrojni spomenici iz antičkog Rima.

Nema kraja ljepotama ovog grada!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram