Samo reci riječ i ozdravit će duša moja

10 ožujka, 2022

Matej 8:5–13 opisuje Isusov odgovor na molbu rimskog satnika u Kafarnaumu. Poganski službenik ima slugu koji je paraliziran i jako pati. Satnik kaže da Isus ne treba uću u njegov dom, već da čovjeka može izliječiti samo riječju. Kao čovjek s autoritetom, ovaj vojnik priznaje Kristovo pravo da zapovijeda, čak i u pogledu ozdravljenja. Isus pozdravlja ovu vjeru i napominje da će mnogi pogani biti u kraljevstvu nebeskom, zajedno sa židovskim patrijarsima. Međutim, neće biti uključeni svi Izraelci. Isus govori rimskom časniku da je njegov sluga ozdravio.

Isus je bio spreman i voljan ući u kuću rimskog satnika kako bi ozdravio čovjekova slugu (Matej 8:5–7). Međutim, satnik se tome usprotivio. Rekao je da nije dostojan imati Isusa u svom domu (Matej 8:8). Poštivao je židovski narod (Luka 7,5) i vjerojatno je razumio da im njihov običaj zabranjuje ulazak u kuću pogana (nežidova). Međutim, kao što ovaj redak pokazuje, satnik je također shvatio da je Isus čovjek velike moći i povezanosti s Bogom.

Satnik je rekao da Isus može izliječiti svog slugu samo izgovaranjem riječi. Sada objašnjava zašto. On razumije princip autoriteta, koji je pokretao rimsku vojsku. On je sam bio pod vlašću svojih pretpostavljenih, a imao je vlast nad svim vojnicima pod sobom. Mogao je postići bilo što riječima "dođi", "idi", "učini ovo". Njegovi bi vojnici odmah izvršili njegovu volju, bez potrebe da centurion bude s njima. Ovo je čovjek koji poštuje i instinktivno prepoznaje autoritet.

Ukratko, satnik je priznao Isusovu vlast nad prirodnim svijetom. Vidio je da Isusova ozdravljenja nisu bila poput pokušaja nadnaravnih djela pogana njegova vremena. Prinosili su žrtve i izvodili obrede, a ponekad su se upadali u trans pokušavajući uvjeriti svoje bogove da izvrše njihove naredbe. Oni su mislili da njihovi bogovi imaju vlast i pokušali su pridobiti njihovu naklonost. Isus je, međutim, jednostavno govorio i ono što bi rekao, to bi bilo i učinjeno. On je bio taj s autoritetom.

Kao što će Isus pokazati u sljedećim redcima, to je bio zaključak do kojeg je židovski narod trebao doći kada je vidio njegova čuda. To je bila vjera u Njega koju su trebali pokazati.

Matej započinje niz priča koje otkrivaju Isusov autoritet nad bolešću, demonima, pa čak i vremenskim (ne)prilikama. Isus ozdravlja poniznog čovjeka s gubom i velikom vjerom. Zatim ozdravlja slugu rimskog satnika koji razumije da Isus ne treba dolaziti u njegov dom; Može samo progovoriti riječ. Isus hvali nevjerojatnu vjeru pogana. Nakon što je izliječio još mnogo njih, Isus i učenici bivaju uhvaćeni u smrtonosnoj oluji na Galilejskom jezeru. Isus riječju zaustavlja oluju. Kasnije, On izbacuje demone iz dva čovjeka u ogromno krdo svinja.

Mi se također možemo u našim molitvama obratiti Isusu riječima "samo reci riječ i ozdravit će duša moja". Malo tko ima "zdravu" dušu. Većina ljudi je ili nemirna, ili rastresena, ili dekoncentrirara, mnogi su žalosni, depresivni, nezadovoljni, izgubili su san,.... Da nađemo mir, potrebno je da nas Krist izlijeći. Da bi nas izliječio, moramo mu se obraćati poniznom molitvom pune nade i povjerenja da će nam izliječiti dušu. Njegova riječ liječi!

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram