Šibenik proslavio svetkovinu svojeg zaštitnika sv. Mihovila

30 rujna, 2021

Uz predvoditelja koncelebrirali su nadbiskupi: zadarski i predsjednik HBK Želimir Puljić, splitsko-makarski Marin Barišić, nadbiskup koadjutor Dražen Kutleša; biskupi hvarski Ranko Vidović, kotorski Ivan Štironja, mostarsko-duvanjski Petar Palić, gospićki Zdenko Križić i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, te biskup domaćin Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše.

U homiliji kardinal Vinko Puljić kazao je kako je danas jako važno da slaveći svetog Mihovila obnovimo svoju vjeru. Slaveći njega mi postajemo svjesni svog identiteta, mjesta i poslanja na ovoj zemlji. Potom je ukazao na križ u životu kršćana. Kao narod imamo zastavu, a kao kršćani imamo križ simbol našeg identiteta. Slaveći svetog Mihovila na prihvaćamo kako Bog mora imati mjesto u osobnom i zajedničkom životu kršćana.

Sveti Mihovil je u službi Boga. On je borac Božji, a i kršćanin je svaki na svoj način borac Božji. „Opredjeljujući se za boga mi nalazimo svoje dostojanstvo i svoja prava. Ako izgubimo Boga nestalo je i nas. Zato je prevažno da prepoznamo „Tko je kao Bog“, kazao je kardinal Puljić. Istaknuo je važnost prepoznavanja volje Božje. Ukazao je na dostojanstvo obitelji koja je gnijezdo čovječanstva. Kriza obitelji i neprihvaćanje djece vodi udaljavanju od Isusa. Bog je povjerio čovjeku da s njim život donosi.

Danas treba voljeti život i služiti životu, kazao je kardinal Puljić. Društvo koje ne radi na tome sebe zakopava u grob. Slaveći svetog Mihovila želimo osjetiti koja je naša služba. Bog je ljubav i ta ljubav treba bit utkana u nas i među nas. Često puta današnje vrijeme niječe duhovnu dimenziju. Sloboda ne postoji ako nema odgovornosti. Odgovornost je mjerilo slobode. Zato želimo u službi svetog Mihovila izgrađivati društvo koje istinski s Bogom računa. Koje će istinski Boga utkati u život i tada će čovjek osjetiti da je vrijedan i da ima smisao.

Danas je puno obeshrabrenih ljudi. Danas je Mihovil jako važan u borbi protiv zla i niti jednog čovjeka ne smijemo odbaciti, pa i one koje čine zlo. Za njih treba moliti da se vrate na pravi put. Danas slaveći svetog Mihovila želim da svatko pođe kući sa čvršćim stavom „moram ustrajati na Božjem putu“. Poput svetog Mihovila trebamo Gospodina slijediti da možemo na ovoj zemlji ostaviti svijetli trag, poručio je između ostalog kardinal Vinko Puljić.

Proslava nebeskog zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije tradicionalno je okupila velik broj vjernika iz svih dijelova biskupije. Uz predstavnike župa Šibenske biskupije u ophodu starim dijelom grada i rivom, sudjelovale su i brojne civilne udruge, te kulturno umjetnička društva. U slavlju su sudjelovali i predstavnici vlasti: gradonačelnik Željko Burić, dogradonačelnik Danijel Mileta, župan Marko Jelić, dožupanica Iris Kotarac Ukić i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Srebreni lik Sv. Mihovila tradicionalno u ophodu nosili su redarstvenici Policijske uprave Šibensko kninske. Slavlje i procesiju pjevanjem je animirao Mješoviti katedralni zbor ravnanjem prof. Jelene Mikulandra, te uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina. Procesiju je animirao generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram