Što bih mogao/mogla napraviti u ovoj korizmi?

2 ožujka, 2022

Korizma je vrijeme priprave za Uskrs!

Priprema može biti na razne načine, ali svaki oblik pripreme treba biti usmjeren prema osobnoj duhovnoj izgradnji.

Mnogi se žele nečega odreći, ali ta odricanja toliko puta nisu s jasnom nakanom. Ako imam jasnu nakanu i čvrstu volju onda se mogu u ovoj korizmi koja je pred nama duhovno ojačati i približiti se Gospodinu.

Tjelesna pokora ili odricanje od nekog tjelesnog zadovoljstva treba biti: radi toga jer je Gospodin za nas patio, jer smo ga grijesima uvrijedili, dajući mu zadovoljštinu za svoje grijehe i grijehe drugih ljudi, za spas duša u čistilištu, za obraćenje grešnika, za ozdravljenje nekih osoba, za izmirenje, za rast u ljubavi i poniznosti…

Kad imamo određene duhovne nakane onda mi možemo lakše rasti u vjeri.

Ako se odričem nečega samo radi odricanja ili da bih pokazao da ja to mogu onda nisam puno postigao. Onda mnogi jedva čekaju kad će proći korizma da mogu nadoknaditi izgubljeno i nastaviti po starom.

Odricanjem od nekih tjelesnih zadovoljstava s nakanom za sebe ili još bolje druge lakše mogu ustrajati u odlukama i svojoj pokori.

Svakako pokora neka ima nakanu, bilo to post ili odricanje: od jela: mesa ili slatkiša od pića: alkohola, kave ili soka od pušenja: cigareta, šiše ili trave ili možda odricanje od medija koje mogu manje koristiti ili ih kvalitetnije koristiti: smanjiti gledanje televizora ili ću više gledati duhovnih filmova ili emisija koji me izgrađuju i oplemenjuju koristiti mobitel samo kad mi je nužan.
Ili mogu još intenzivnije raditi na duhovnom polju: ići svake nedjelje na misu ići na križni put moliti osobno ili obiteljski (Gospinu krunicu, Krunicu Božanskog milosrđa, neke devetnice kao sv. Josipu čija je ovo godina ili molitve Arđanđelu Mihaelu ili neke druge pobožnosti…), više čitati Bibliju i duhovne knjige i časopise, ili mogu više činiti dobrih djela, posjetiti bolesnika, češće se javljati svojim (starijim) roditeljima, obaviti trgovinu umjesto nekoga tko je bolestan, dati dar siromahu…
Uz sve ovo izvanredno bi bilo kad bi se mogli odreći ogovaranja ili općenito govora o drugim ljudima koji nisu moja obitelj.

Također pred Bogom i ljudima bilo bi izvanredno kad bi se odrekli svake psovke, a posebno Boga dragoga!

Odlučimo se za dobro!

Iskoristimo ovo korizmeno vrijeme koje nam Bog daje osobni i svjetski duhovni rast u vjeri, nadi i ljubavi.

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram