Sveta Stolica osudila rasizam i netoleranciju

26 rujna, 2021

Rasizam, eugenika, sloboda vjeroispovijesti, samo su neke od tema na koje se osvrnuo nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama Svete Stolice, na sastanku Ujedinjenih naroda održanom povodom 20. godišnjice Durbanske deklaracije i Akcijskog plana, usredotočenom na temu 'Zadovoljštine, rasna pravednost i jednakost za osobe afričkoga podrijetla'.

Ponovno ističući zauzimanje Svete Stolice u suzbijanju svih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netolerancije, nadbiskup je podsjetio da je rasizam ukorijenjen u pogrješnoj i neprikladnoj tvrdnji da jedno ljudsko biće ima manje dostojanstva od drugog. Ta pretpostavka – prema nadbiskupovim riječima – zanemaruje duh bratstva i istinu usredotočenu na činjenicu da se svaki čovjek rađa slobodan i s jednakim pravima. Pritom je istaknuo riječi pape Franje iz enciklike 'Fratelli tutti', da se rasizam uvijek iznova pojavljuje.

– Brojne su osobe afričkoga podrijetla u svijetu migranti ili izbjeglice koji, nakon što su napustili vlastiti dom, ili su bili primorani napustiti ga, u zemljama odredišta nailaze na rasizam i ksenofobiju, diskriminaciju i netoleranciju, umjesto na potporu koja im je potrebna – primijetio je nadbiskup te je izrazio nadu da će nedavno ustanovljenje Stalnoga foruma za osobe afričkoga podrijetla pridonijeti lokalnim, nacionalnim i međunarodnim naporima usmjerenima na jamčenje pravednosti i potpore žrtvama rasizma.

Tajnik za odnose s državama je u govoru istaknuo također da zakoni i propisi kojima se nastoji iskorijeniti diskriminaciju i netoleranciju trebaju poštovati pravo na slobodu mišljenja, misli, vjeroispovijesti i savjesti. Rasizam se, naime, može i mora suzbiti kroz kulturu susreta, bratstva i solidarnosti.

Što se tiče netolerancije na temelju religije ili vjere, istaknuo je da ona dovodi do ograničavanja prava na slobodno prakticiranje vjere po vlastitom izboru, što u krajnjim slučajevima potiče neprijateljstva, nasilje i strašne zločine. Osim toga, nedostatak poštovanja prava na slobodu vjeroispovijesti i uvjerenja dovodi do kršenja drugih ljudskih prava – dodao je nadbiskup Gallagher te istaknuo kako postoji opasnost da neke vjerske manjine, uključujući kršćane koji su najprogonjenija skupina na globalnoj razini, nestanu.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram