Svucite sa sebe starog čovjeka i obucite novog

20 svibnja, 2021

Sveti Pavao nam je u poslanici Kološanima dao možda i najjednostavnije uputstvo u Bibliji kako biti kršćanin, i da li smo uopće kršćani.

To uputstvo se nalazi u Pavlovoj poslanici Kološanima 3, 1-17. Ono ukratko glasi "Svucite sa sebe starog čovjeka, i odjenite novog".

"Svucite sa sebe starog čovjeka" znači prestanite griješiti. Odmah. Kratko i jasno.

"Odjenite na sebe novog čovjeka" znači postanite dobri, svetiji.

Pogledajmo o ćemo se radi ovdje! Sveti Pavao nam piše: "Ako ste suuskrsli s Kristom (dakle, ako ste prihvatili Krista), težite za onim što je gore, ne za zemaljskim!" (3, 1-2).

Dakle, kad (i uopće ako) ste prihvatili Krista, odjenite se u novog čovjeka. Sveti Pavao vam pojašnjava kako ćete to postići: odjenite se u milosrdno srce. Budite dobrostivi. Budite milosrdni. Budite ponizni. Budite blagi. Budite strpljivi. Podnosite jedni druge. Opraštajte. Volite sve ljude. Budite u miru. Budite zahvalni.

Također, kad (i uopće ako) ste prihvatili Krista, svucite sa sebe starog čovjeka. Sveti Pavao vam pojašnjava i to kako ćete postići: gotovo je s grijesima, odmah i sad. Nema više bludnosti, prestanite s nečistoćama, strastima i požudama. Nemojte više biti pohlepni. Nemojte više bit gnjevi i srditi se. Nemojte biti opaki, zli. Nemojte više klevetati. Nemojte više psovati. Nemojte više varati. Ovdje je sveti Pavao dakako nabrojio samo neke grijehe, ali je ovim nabrajanjem htio reći da jednostavno morate prestati općenito griješiti. Dakle, trenutno morate prestati mrziti druge i drugačije ljude, trenutno morate prestati biti netolerantni, trenutno morate prestati biti agresivni, lijeni, i da ne nabrajamo sve ostale grijehe.

Ukratko, gotovo je se grijesima (svucite sa sebe starog čovjeka) i postanite dobri (odjenite na sebe novog čovjeka).

Na nama je da li ćemo ovo prihvatiti, ili ćemo uvijek iznova griješiti i ponavljati si "ja sam samo čovjek". Ako ćemo tako, kako onda možemo reći da smo suuskrsli s Kristom (prihvatili Krista)?

Mir i dobro!

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram