Telefonski razgovor kardinala Parolina i ruskog ministra Lavrova

9 ožujka, 2022

Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin telefonski je razgovarao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergeijem Lavrovom, potvrdio je glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni.

Kardinal je u razgovoru ponovio ono što je papa Franjo više puta zatražio, a to je da se borbama stane na kraj. Također je izrazio dostupnost Svete Stolice za bilo kakvu vrstu posredovanja koja se smatra korisnim za promicanje mira.

Kako je rekao ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, kardinal Parolin izrazio je duboku zabrinutost Svetog Oca za rat u Ukrajini. Naglasio je i ono što je Papa rekao u prošlom nedjeljnom nagovoru, te posebno ponovio apel da se zaustave oružani napadi, osiguraju humanitarni koridori za civile i spasioce te da se nasilje oružjem zamijeni pregovorima. Zaključujući razgovor, državni je tajnik ponovno izrazio spremnost Svete Stolice da učini sve da se stavi u službu mira.

Vijest o razgovoru prenijela je agencija Interfax, pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi. Strane su izrazile nadu da će se uskoro održati sljedeći krug pregovora između Moskve i Kijiva te da će se postići dogovor o ključnim pitanjima, s ciljem prestanka neprijateljstva, navode ruski izvori.

Suradnici ministra Lavrova poručuju da je ministar izvijestio kardinala Parolina o ruskim motivacijama u vezi s uzrocima i ciljevima specijalne vojne operacije provedene u Ukrajini.

Papa Franjo je u prošlom nedjeljnom nagovoru naglasio da ono što se događa sada u Ukrajini nije vojna operacija, nego rat.

Poseban naglasak, zaključuje se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova, stavljen je na humanitarna pitanja vezana za sukob, uključujući mjere zaštite civila, organizaciju i provedbu humanitarnih koridora, pomoć izbjeglicama.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram