Therese Neumann – katolička stigmatičarka

20 travnja, 2022

Osim stigmi, Neumann je imala i brojne druge duhovne darove - dar ozdravljanja i proroštva, primjerice. Imala je i još jedan dar - od 1923. živjela je samo od svete pričesti, a organizam joj nije trebao ni hranu ni vodu.

Kada je imala 20 godina doživjela je tešku nesreću – pala je i slomila kralježnicu, nakon čega su joj noge ostale paralizirane. Nedugo nakon toga zbog posljedica nesreće izgubila je i vid.

Paralizirana i slijepa, danima se Bogu molila za ozdravljenje. Tražila je zagovor svoje imenjakinje, preminule francuske karmelićanke koja je umrla na glasu svetosti – Terezije Martin, redovničkim imenom Terezija od Malog Djeteta Isusa. 29. travnja 1923., na dan kada je Pio XI. u Rimu beatificirao „malu Tereziju“ ona je progledala. Dvije godine kasnije, kada je karmelićanka iz Lisieuxa proglašena svetom – njezine noge su ozdravile.

Ona se zvala Therese Neumann, rođena je 1898. u siromašnom selu Konnersreuth u gornjoj Bavarskoj, a u svojoj knjizi “Dokazi nadnaravnoga” poljski autor Grzegorz Górny opisuje je kao “najpoznatiju stigmatičarku i mističarku XX. stoljeća”.

Naime, godinu dana nakon ovih čudesnih iskustava skromna njemačka seljanka dobila je stigme. Bilo je to u korizmeno vrijeme. Evo što o tome piše Górny:

“Na rukama, nogama i boku pojavile su se rane koje su odgovarale onima Isusove muke. Od tada, pa sve kroz idućih 36 godina, sve do smrti, na svaki je petak proživljavala u svom tijelu trpljenje Krista. Ukupno 725 puta. Brojni su bili svjedoci njezinih ekstaza. Njezina soba na gornjem katu roditeljskog doma svaki je Veliki petak postajala mjestom molitve. Kroz nju bi na taj dan prošlo, procjenjuje se, oko 5000 ljudi.”

Poljski autor navodi i kako su tijekom njezina života trajali očekivani sporovi o podrijetlu i autentičnosti njezinih rana. Međutim, pregledala su je brojna liječnička povjerenstva “koja bi priznala autentičnost njezinih stigmi ili pak ne bi bili u stanju ponuditi znanstveno objašnjenje za njih”.

“Veliki broj ljudi bili su svjedoci situacija kada su se rane otvarale same od sebe na petak. Među njima su bili i brojni liječnici, primjerice doktor Georg Ewald iz Erlangena ili doktor Otto Seidl iz Waldsassena. Jedan od njih, Rudolf W. Hynek iz Praga koji je bio vojni liječnik i susretao se u svojoj karijeri s tisućama rana raznih vrsta, napisao je kako “‘nikada nije vidio rane, čak niti približno slične, poput stigmi Therese Neumann, koje smatra potpuno autentičnim nadnaravnim fenomenom'”, piše Poljak.

Muke koje je proživljavala petkom bile su, kažu njezini biografi, u suprotnosti s njezinim karakterom. Bila je vedra osoba koja je pokušavala živjeti normalnim životom, redovito pomažući ocu i majci u radu na njihovom skromnom posjedu.

Osim stigmi, Neumann je imala i brojne druge duhovne darove – dar ozdravljanja i proroštva, primjerice. Imala je i još jedan dar – od 1923. živjela je samo od svete pričesti, a organizam joj nije trebao ni hranu ni vodu.

Ovaj fenomen potvrđen je 1927. kada su na molbu biskupa Regensburga liječnici dva tjedna zadržali Neumann u bolnici kako bi je nadzirali. Tada je otkriveno kako njezin organizam normalno funkcionira bez jela i pića.

Te iste godine u Konnersreuthu se pojavio poznati njemački novinar, urednik lista „Münchner Neueste Nachrichten” Fritz Gerlich. Došao je tamo kako bi “dokazao” da je Therese varalica. Nakon dugih razgovora s mističarkom i brojnim svjedocima, promijenio je mišljenje. Po rođenju kalvinist, obratio se na katoličanstvo. Nadahnut katoličkim socijalnim naukom, bio je veliki protivnik nacista i komunista, a u novinama koje je uređivao pisao je protiv nacionalsocijalista. Nakon dolaska Hitlera na vlast, nacisti su ga uhitili i zatočili u logor Dachau, gdje je 1934. ubijen.

Mističarka i njezina obitelj bili su kritični prema nacistima. Kako piše poljski autor, nikada nisu bili proganjani, ali su bili pod stalnim policijskim nadzorom. Kako piše Górny, prema nekim navodima “to je osobno naredio Hitler koji se panično bojao mističarke iz gornje Bavarske”.

Pred kraj rata, u travnju 1945. SS-ovci su dobili zapovijed ubiti stigmatičarku. Ona i njezina obitelj već su tada bili na sigurnom, a kada je nisu pronašli oklopna postrojba SS-a počela je granatirati Konnersreuth.

“S vojne točke gledišta to je bila apsurdna odluka, jer u selu nije bilo niti jednog neprijateljskog vojnika, nego isključivo njemački civili”, piše Poljak.

Neumann je umrla 1962. u svojoj 64. godini. Bez jela i pića živjela je 36 godina.

2005. tadašnji biskup Regensburga, a danas pročelnik Kongregacije za nauk vjere Gerhard Ludwig Müller donio je odluku o pokretanju beatifikacijskog procesa za mističarku.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram