Tko je bio papa Ivan Pavo I i o njegovoj iznenadnoj smrti

29 rujna, 2021

Svake godine, 28.09. se prisjećamo dana kad je preminuo sluga Božji, papa Ivan Pavao I. Rodnim imenom Albino Luciani, umro je svega 33 dana nakon što je na konklavi izabran za novog poglavara Katoličke Crkve. Papa Ivan Pavao I. umro je u snu, a pored njegova kreveta pronađena je knjižica Tome Kempenca: 'Nasljeduj Krista', koju je Papa redovito čitao. 

Oko njegove smrti bilo je dosta kontroverzi, postojale su čak i teorije o tome da je ubijen. Premda javnost nikad nije saznala službeni uzrok smrti, pretpostavlja se da je umro od srčanog udara. Papa Ivan Pavao I. postao je tako jedan od papa s najkraćim pontifikatom u povijesti. Taj neslavni rekord još uvijek drži papa Urban VII., koji je na Svetoj Stolici boravio 13 dana.

Ivan Pavao I. bio je prvi papa koji je uzeo dvostruko ime. Kako je sam priznao, to je učinio u čast svojim prethodnicima Ivanu XXIII. i Pavlu VI. Nakon njegove smrti održana je nova konklava na kojoj je izabran sv. Ivan Pavao II. Tako je godina 1978. bila godina triju papa.

Podijelite ovu objavu
komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Copyright 2022 Rafael
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram